OPASNO SE ZAKUVALO U JUŽNOM KINESKOM MORU! Novi incident između brodova Kine i Filipina , "NAMERNI SUDAR", radio i VODENI TOP
Foto: Ted ALJIBE / AFP / Profimedia

MEĐUSOBNE OPTUŽBE

OPASNO SE ZAKUVALO U JUŽNOM KINESKOM MORU! Novi incident između brodova Kine i Filipina , "NAMERNI SUDAR", radio i VODENI TOP

Planeta -

Brod kineske obalske straže udario je danas filipinski brod koji snabdeva ribare u Južnom kineskom moru, saopštila je filipinska Obalska straža dan posle još jednog incidenta u moru oko koga se spore Kina i više zemalja u toj oblasti.

Kineski brod je vodenim topovima gađao još tri filipinska broda, teško oštetivši motor jednog od njih, rekao je portparol filipinske obalske straže za zapadno filipinsko more Dej Tarijela na društvenoj mreži X (bivši Tviter).

Kina je saopštila da se filipinski brod "namerno sudario" sa brodom njene obalske straže.

Kineska obalska straža saopštila je da su jutros četiri filipinska broda ilegalno ušla u vode ostrva Spratli na koje Kina polaže prava, dodajući da jedan filipinski brod "nije reagovao na brojna oštra upozorenja".

Kina, Filipini
foto: Ted ALJIBE / AFP / Profimedia

Filipinski brod je "naglo promenio smer na neprofesionalan i opasan način i namerno se sudario sa našim brodom obalske straže 21556 koji se nalazio na normlanoj ruti bezbednosnih snaga i ogrebao ga", navodi se u saopštenju kineske obalske straže.

Incident se dogodio kod atola Sekond Tomas na ostrvima Spratli, dan posle još jedne konfrontacije kineske obalske straže i filipinskih brodova. Kineska obalska straža je vodenim topovima "sprečavala" tri broda filipinske vlade koji su snabdevali filipinske ribare kod atola Skarboro, grebena koji je pod kontrolom Pekinga, a nalazi se blizu obala filipinskog ostrva Luson.

Kina, Filipini
foto: Ted ALJIBE / AFP / Profimedia

Manila i Peking imaju dugu istoriju pomorskih sporova u Južnom kineskom moru kojim godišnje prođe roba u vrednosti od više milijardi dolarra.

Peking polaže pravo na celo Južno kinesko more uključujući vode blizu obala kineskih suseda, i ne poštuje odluku međunarodnog suda iz 2016. godine ocenjujući da je ona bez pravnog osnova.

Filipini, Brunei, Malezija, Tajvan i Vijetnam takođe polažu prava na više grebena i ostrvaca u tom moru, gde bi neke zone mogle da imaju bogate rezerve nafte.

(Kurir.rs/Beta/Foto:Ilustracija)

Bonus video:

02:44

KINA BI MOGLA DA POKRENE NOVO ŽARIŠTE! Analitičar upozorava da bi u Aziji mogao se ponovi ukrajinski scenario

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja