ORBAN I ZELENSKI OČI U OČI! Snimak obišao svet: Razgovor posle oštrih reči mađarskog lidera - Evo šta je bila GLAVNA TEMA (VIDEO)
Foto: Youtube/Metrópoles

ORBAN I ZELENSKI OČI U OČI! Snimak obišao svet: Razgovor posle oštrih reči mađarskog lidera - Evo šta je bila GLAVNA TEMA (VIDEO)

Planeta -

Mađarski premijer Viktor Orban je danas kratko razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Buenos Ajresu, tokom inauguracije novog predsednika te latinoameričke zemlje Havijera Mileija.

Ranije su se u medijima pojavili snimci sastanka i kratkog razgovora Orbana i Zelenskog na marginama inauguracije argentinskog predsednika.

Orban je Zelenskom rekao da zemlje EU stalno razgovaraju o pitanju prijema Ukrajine u tu zajednicu, rekao je posle sastanka sekretar mađarskog premijera Bertalan Havasi.

- Povodom teme pristupanja Ukrajine EU, mađarski premijer je rekao ukrajinskom predsedniku da zemlje članice EU stalno razgovaraju o ovom pitanju - rekao je Havasi.

Ranije je šef kabineta Zelenskog Andrej Jermak u razgovoru sa šefom mađarskog ministarstva spoljnih poslova Peterom Sijartom predložio održavanje sastanka oči u oči Orbana i Zelenskog.

Ministarstvo spoljnih poslova Mađarske je odgovorilo da je takav sastanak nemoguć bez prethodne pripreme i da se može održati samo ako postoji šansa za konkretne pozitivne rezultate.

Orban je ranije rekao da Budimpešta predlaže da se pitanje početka pregovora o članstvu Ukrajine u EU uopšte ne stavlja na dnevni red samita u decembru, jer je unapred jasno da neće biti dogovora među zemljama članicama.

On je takođe izrazio mišljenje da bi se o članstvu Ukrajine moglo razgovarati za 5-10 godina, uz zaključivanje sporazuma o strateškom partnerstvu sa Kijevom.

Evropska komisija je 8. novembra preporučila početak pregovora o pristupanju EU sa Ukrajinom i Moldavijom i uslovila usvajanje pregovaračkog okvira ispunjavanjem nekoliko uslova Kijeva i Kišinjeva.

O formalnoj odluci o početku pregovaračkog procesa šefovi država i vlada će razgovarati na samitu EU u Briselu od 14. do 15. decembra. Odluku moraju jednoglasno doneti sve sadašnje članice Evropske unije.

U junu 2022, Zelenski je pozvao Orbana u Ukrajinu u telefonskom razgovoru. U martu 2023, šef mađarskog ministarstva spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je tada da njegovo odeljenje radi na pripremi Orbanove posete Kijevu, koja će se održati u odgovarajuće vreme.

(Kurir.rs/RIA Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track