BAJDEN POZVAO ZELENSKOG U BELU KUĆU: Sastanak na najvišem nivou, ovo će biti KLJUČNE TEME
Foto: Telegram/Obozrevatel.ua

BAJDEN POZVAO ZELENSKOG U BELU KUĆU: Sastanak na najvišem nivou, ovo će biti KLJUČNE TEME

Planeta -

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džo Bajden pozvao je ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u Belu kuću na sastanak 12. decembra.

Bajden je pozvao Zelenskog "kako bi podvukao nepokolebljivu posvećenost SAD da podrže narod Ukrajine dok se brani od brutalne ruske invazije“, rekla je 10. decembra sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer.

- Dok Rusija pojačava raketne i bespilotne napade na Ukrajinu, lideri će razgovarati o hitnim potrebama Ukrajine i vitalnom značaju stalne podrške Sjedinjenih Država u ovom kritičnom trenutku - dodala je ona u saopštenju.

Kancelarija Zelenskog saopštila je na Telegramu da će ukrajinski predsednik stići u Vašington 11. decembra i da će se sastati sa Bajdenom tokom radne posete koja će uključivati "niz sastanaka i razgovora".

Ključne teme posete biće odbrambena saradnja SAD i Ukrajine, "posebno kroz zajedničke projekte proizvodnje naoružanja i sistema protivvazdušne odbrane, kao i koordinacija napora naših zemalja u narednoj godini", saopštio je kabinet Zelenskog.

Administracija predsednika Bajdena pojačava pritisak na Kongres da pruži još milijarde dolara pomoći Kijevu.

Bajden je od Kongresa zatražio paket od 110 milijardi dolara ratnog finansiranja za Ukrajinu i Izrael. Predlog zakona takođe sadrži sredstva za veću bezbednost na južnoj granici SAD.

Republikanci u Predstavničkom domu, gde imaju većinu, zadržavaju taj predlog dok pokušavaju da pooštre zakone kako bi usporili talas migracija.

Američka vojna pomoć Ukrajini će isteći krajem meseca ako ne bude usvojen novi zakon, upozorila je ranije Bela kuća.

SAD su najveći snabdevač oružjem Ukrajine od početka ruske invazije u februaru 2022.

Bela kuća je saopštila da bi prekid američke pomoći značajno uticao na mogućnosti Ukrajine da se odbrani od Rusije, koja povećava proizvodnju oružja i regrutaciju.

(Kurir.rs/RSE)

Bonus video:

04:28

BAJDEN KRIV ZA RAT U UKRAJINI? Stručnjaci za Kurir TV tvrde: Za interes celog sveta je bolji Tramp ON NE BI TO DOZVOLIO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track