MOĆNI RUSKI BOMBARDER UPAO U ZASEDU: Ukrajina pogodila Su-24 kod Zmijskog ostrva? SPASILAČKI HELIKOPTER NIJE NAŠAO PREŽIVELE
Foto: AP

novi detalji

MOĆNI RUSKI BOMBARDER UPAO U ZASEDU: Ukrajina pogodila Su-24 kod Zmijskog ostrva? SPASILAČKI HELIKOPTER NIJE NAŠAO PREŽIVELE

Planeta -

Ukrajinska protivvazdušna odbrana navodno je oborila ruski taktički bombarder Su-24M iznad Crnog mora!

Generalštab ukrajinske vojske potvrdio je obaranje bombardera, koje se navodno dogodilo prošle srede, ali nije otkrio detalje o sistemu naoružanja koji je korišćen za gađanje ili detalje o sukobu.

Ukrajinski mediji, međutim, pozivajući se na pojedine vojne blogere, prenose da je ruska letelica pogođena raketama iz američkog odbrambenog sistema Patriot u "vazdušnoj zasedi" kod Zmijskog ostrva, koje se nalazi nekih 40 km od Odese.

Ruski vojni blogeri su potvrdili gubitak Su-24. Neki su izvestili da je spasilački helikopter Mi-8 doleteo iz regiona Кrima i tražio preživele članove posade, međutim, nije bilo uspeha. Zimi su temperature vode u Crnom moru malo iznad nule i smatraju se smrtonosnim za nezaštićenog plivača za pola sata ili manje.

Oružane snage Ukrajine prema zvaničnim podacima imaju samo tri potpuno moderna protivvazdušna sistema dugog dometa - jedan sistem Patriot koji su donirale SAD, drugi sistem Patriot koji je donirala Nemačka i italijansko- francuski SAMP/T sistem koji je poslao Pariz.

Stvarne lokacije za položaje protivvazdušne odbrane Ukrajine su vojna tajna.

Vojni blogeri tvrde da je baterija AFU Patriot nakon obaranja ruske letelice evakuisala svoj vatreni položaj u oblasti Odese i preselila se na novu lokaciju za skrivanje.

Tvrdnje Кijeva o obaranju Su-24 su retke. Ukrajinska vojska tvrdi da je od početka godine oborila četiri bombardera.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/KP/Preneo Z.Ko/Foto:Ilustracija)

Bonus video:

10:43

SAMO JE RUSIJA BILA SPOSOBNA DA IH SVE NADIGRA Miletić o DVA moguća scenarija: Kome ide u prilog ŽARIŠTE NA BLISKOM ISTOKU?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track