SEOBA: Hrvatski krimosi hrle u Srbiju

Bežanija

SEOBA: Hrvatski krimosi hrle u Srbiju

Planeta -
Preko noći mnogi hrvatski "kapitalni primerci" kriminalaca potražiće utočište na istoku zbog toga što će prestati da ih štiti Ustav Hrvatske, koji sada ne dozvoljava izručenje njenih državljana stranim državama

ZAGREB - Hrvatski kriminalci 2013. sele se u Srbiju!Naime, hrvatski analitičari tvrde da je realno da će Srbija postati utočište za kriminalce iz Hrvatske, koja 1. jula naredne godine ulazi u Evropsku uniju. Tada će, kako navode, domaći kriminalci sa dvojnim državljanstvom prebaciti se u njihovu rezervnu domovinu. Ugledni zagrebački advokat Ante Nobilo ne zna koliko je takvih ljudi, ali tvrdi da je sigurno da će se oni preseliti na istok, gde će se osećati daleko sigurnije, jer ulaskom u EU Hrvatska će morati da realizuje evropske naloge za hapšenje.Nobilo je podsetio da, prema pravnim propisima EU, i načinu na koji je Unija uređena, uopšte ne postoji mogućnost da bilo koji kriminal bude zaštićen u bilo kojoj državi članici."Evropski nalog za hapšenje, naime, zahteva od svih država izručenje osumnjičenog, bez obzira na dvojno državljanstvo", kazao je Nobilo.On očekuje da Srbija, ali i BiH, preko noći postanu utočište za mnoge "kapitalne primerke" hrvatskih kriminalaca, koje sada štiti Ustav Hrvatske, koji ne dozvoljava izručenje njenih državljana stranim državama, ali će to biti promenjeno kada se zakoni hrvatske usklade sa evropskim zakonima. "To predstavlja problem, jer je u Ustavu Republike Hrvatske piše da državljanin Hrvatske ne može biti izručen stranoj državi. Pretpostavljam da će Hrvatska stoga morati da promeni Ustav u odnosu na tu odredbu, jer teško će premostiti takvu ustavnu zavrzlamu", kaže Nobilo.Iz BiH, nakon izricanja pravosnažne presude, prema podacima Ministarstva pravde, pobeglo je 282 ljudi, i to u Hrvatsku 110, a u Srbiju 100, a za 60 se i ne zna gde se nalaze.Takođe, 50 osuđenika iz Hrvatske krije se u Hercegovine, odakle je većina poreklom.Najpoznatiji begunac je nekadašnji član Predsedništva BiH i lidera HDZ-a BiH Ante Jelavić, koga je Sud BiH osudio na 10 godina zatvora u "slučaju Hercegovačka banka". Zatim Branimir Glavaš, ratni načelnik Osijeka, koji u Županijskom sudu osuđen na 10 godina zatvora za ratne zločine nad srpskim civilima. Podsetimo, begunac je i najpoznatiji hrvatski privatizacijski tajkun Miroslav Kutle, koji opstruiše pravosuđe Hrvatske, zatim Blaža Petrović za kojim je hrvatski sud svojevremeno raspisao poternicu zbog zlouptorebe položaja, ovlašćena i proneveru oko 10 miliona kuna.U bekstvu je i bivši direktor Zavoda PIO i nekadašnji član Predsedništva HDZ BiH Ivan Bender koji je iz BiH pobegao u Hrvatsku nakon što je osuđen u "slučaju otimačine mostarskom hotelo Ero", pišu Nezavisne.

Čekamo ih u BiHSarajevski advokat Fahrija Karkin, poznat po zastupanju najtežih predmeta i najpoznatijih begunaca od pravde, uveren je da će ulaskom Hrvatske u EU vrlo brzo svi kriminalci sa dvojnim državljanstvom iz te države bežati u BiH."Ako ništa, dobiće na vremenu do ulaska BiH u EU. Međutim, takve osobe imaju još nešto vremena da pripreme teren za prelazak u BiH, dok Hrvatska ne izmeni Ustav, pogotovo u tačkama koje se tiču organizovanog i teškog kriminala", naveo je Karkin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja