ŠOK ZA ZELENSKOG U VAŠINGTONU: Znamo da svi žele da Ukrajina pobedi, međutim, ne vidimo takvo nešto na kartama
Foto: EPA/Pepe Torres, Shutterstock

novi detalji

ŠOK ZA ZELENSKOG U VAŠINGTONU: Znamo da svi žele da Ukrajina pobedi, međutim, ne vidimo takvo nešto na kartama

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastao se u utorak sa američkim kongresmenima na Кapitol Hilu kako bi poslednji put ove godine zatražio da mu SAD i dalje vojno pomažu u borbi protiv Rusije, ali je naišao na skeptične reakcije nekih republikanaca.

Zelenski se sastao sa američkim zvaničnicima iza zatvorenih vrata.

- Predsednik Zelenski jasno je rekao da mu je potrebna pomoć i da može da pobedi u ratu ako je dobije - rekao je lider demokrata u Senatu Čak Šumer novinarima posle sastanka.

Republikanci postavljaju pitanje da li će nova pomoć omogućiti Ukrajini da pobedi Rusiju posle neuspešne letnje ofanzive.

- Znam da svi žele da Ukrajina pobedi, međutim, ne vidim to na kartama - rekao je republikanski senator Ron Džonson.

Zelenski će se tokom drugog dana posete Vašingtonu privatno sastati sa predsednikom Predstavničkog doma Majkom Džonsonom. Zatim će se uputiti u Belu kuću gde će održati konferenciju za medije sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom.

Bela kuća je saopštila Кongresu 4. decembra da će vlada ostati bez novca za slanje oružja Ukrajini na kraju godine.

Кongres je odobrio više od 110 milijardi dolara za Ukrajinu od početka ruske invazije u februaru 2022. godine, ali nisu odobrena nova sredstva otkako su republikanci u januaru preuzeli Predstavnički dom od demokrata.

Predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson, republikanac, rekao je da poslanici traže više detalja o ciljevima administracije u Ukrajini. Njegove kolege republikanci ističu da novu pomoć moraju da prate promene u migracionoj politici što izaziva velike podele na američkoj političkoj sceni.

Džonson je u utorak rekao da čeka odgovor Bele kuće.

Zelenski je pozvao kongresmene da brzo reše nesuglasice.

- Nerešenim pitanjima na Кapitol Hilu mogu da budu ispirisani samo Putin i njegova bolesna klika - rekao je Zelenski u govoru u ponedeljak.

Ostalo je još samo tri dana do odlaska Кongresa na pauzu u petak, a republikanci u Predstavničkom domu ne žele da odobre predlog zakona kojim se Ukrajini predviđa pomoć od 61,4 milijarde dolara ako ne bude promena u migracionoj politici.

Demokratski senator Кris Marfi, koji vodi pregovore, rekao je da misli da bi dogovor o migrantskoj politici i novoj potrošnji mogao biti postignut do kraja godine.

Prošlomesečna anketa Ipsosa za Rojters pokazala je da oko 41 odsto Amerikanaca podržava slanje oružja u Ukrajinu dok se 32 odsto tome protivi. Ostali nisu sigurni.

(Kurir.rs/Jutarnji/Z.Ko)

Bonus video:

04:16

ZELENSKI SIMBOL RATA U UKRAJINI, AKO GA SMENE DOĆI ĆE DO PRIMIRJA? Deđanski: Do PROLEĆA moguć KRAJ RATA, Evropa će plaćati CEH

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja