SATELITSKI SNIMCI USPANIČILI RUSKE SUSEDE: Radovi su uveliko u toku - "Pokazaće Zapadu da su gospodari, mogu da rade ŠTA HOĆE"
Foto: Youtube/Military Today/Livemapua

SATELITSKI SNIMCI USPANIČILI RUSKE SUSEDE: Radovi su uveliko u toku - "Pokazaće Zapadu da su gospodari, mogu da rade ŠTA HOĆE"

Planeta -

Nova ruska pomorska baza, koja bi trebalo da bude izgrađena u otcepljenoj gruzijskoj provinciji Abhaziji, izazvala je uzbunu u Gruziji, kandidatu za članstvo u EU, piše Bi-Bi-Si.

Službe britanskog javnog servisa analizirale su satelitske snimke i potvrdile da su od februara 2022. godine započeti građevinski radovi u luci.

Početkom novembra 50 tamošnjih opozicionih političara zatražilo je od NATO-a i EU da se usprotive planovima Moskve za stalnu pomorsku bazu u Očamčiru, nekoliko desetina kilometara udaljenoj od prve gruzijske luke.

Nakon što je marionetska vlada Abhazije potvrdila da je potpisala sporazum sa Moskvom, a s obzirom na rat u Ukrajini, neki gruzijski političari strahuju od uvlačenja Gruzije u sukob Moskve i Kijeva.

Međutim, gruzijska vlada, koja je proevropski orijentisana, ali pazi da se ne zameri svom velikom susedu, umanjuje ozbiljnost pretnje, rekavši da ona ne predstavlja neposrednu pretnju.

- Čak i ako Rusi počnu izgradnju u Očamčiru, biće potrebno najmanje tri godine - rekao je Nikoloz Samharadze, šef komiteta za spoljne poslove Gruzije.

Abhaska administracija tvrdi da su promene koje su u luci videli sateliti napravljene kako bi luka mogla da primi veće teretne brodove.

Ukrajinske obaveštajne službe tvrde da je cilj radova obezbeđivanje bezbedne luke za ruske ratne brodove iz sastava Crnomorske flote.

Ali Gruzija takođe ima planove da izgradi sopstvenu veliku luku u Anakliji. Veliki projekat se smatra ključnim elementom u povećanju kapaciteta duž tzv. Srednjeg koridora, najbrže ruta za transport tereta između Azije i Evrope.

Ova ruta bi omogućila da se Rusija zaobiđe kopnenim putem, a Svetska banka procenjuje da bi mogla da prepolovi vreme transporta i utrostruči trgovinu do 2030. godine.

Kremlj se dugo protivio, tvrdeći da je to američki projekat, a ruski ministar spoljnih poslova optužio je SAD da tu luku koriste za svoje podmornice.

Mamuka Hazaradze, gruzijski opozicioni političar koji je vodio projekat, optužuje vladu u Tbilisiju da opstruira projekat kako bi umirila Moskvu. Nikoloz Samharadze ove optužbe naziva apsurdnim.

- Kako proruska vlada može da se zalaže za članstvo u EU - pitao je on i dodao da Gruzija mora da bude oprezna sa Moskvom.

- Za 30 godina smo bili u tri rata sa Rusijom. Nemamo zaštitu NATO-a. Nemamo ekonomsku solidarnost EU - podsetio je on i dodao da smatra da su koraci Rusije u Abhaziji način da ugrozi Gruziju zbog njenog približavanja EU.

- Rusi uvek izaberu dobar trenutak da potkopaju stabilnost Gruzije. Pokušavaju da pokažu našim evropskim i američkim partnerima da su oni gospodari na Južnom Kavkazu i da mogu da rade šta hoće - zaključio je on.

(Kurir.rs/Jutarnji list/BBC/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

02:11

OVDE SE NE RADI SAMO O PUTINU! Miletić o šansi da ubiju Putina: Samo zbog JEDNE STVARI koju Rusija IMA to je NEMOGUĆE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track