RENESANSNA SLIKA UVREDILA UČENIKE Oglasio se i ministar obrazovanja
Foto: Printscreen/YouTube

SKANDAL U FRANCUSKOJ

RENESANSNA SLIKA UVREDILA UČENIKE Oglasio se i ministar obrazovanja

Planeta -

Nekoliko učenika je navodno odbilo da pogleda sliku italijanskog slikara Đuzepea Čezarija.

Francuski ministar obrazovanja Gabrijel Atal posetio je školu u kojoj su neki učenici odbili da pogledaju sliku iz 17. veka na kojoj su prikazane nage žene. Nekoliko učenika prve godine srednje škole u Isu, blizu Pariza, rekli su da ih je uvredilo delo italijanskog slikara Đuzepea Čezarija. Tvrdili su da je profesor koji im je pokazao sliku na času, imao i rasističke i islamofobične opaske, ali je tu tvrdnju škola demantovala. Nastavnici koji rade u ovoj srednjoj školi, stupili su u štrajk kao odgovor na incident.

Slika Dijana i Akteon, italijanskog umetnika Đuzepea Čezarija datira iz doba renesanse i prikazuje mitsku scenu iz Metamorfoza rimskog pesnika Ovidija. Lovac Akteon iznenađuje boginju Dijanu i njene nimfe koje se kupaju. Slika, koja je izložena u francuskom Luvru prikazuje Dijanu i četiri ženske nimfe potpuno nage.

Nastavnik je 7. decembra pokazao sliku đacima. "Neki učenici su skrenuli pogled, osećali se uvređeno, rekavši da su šokirani", rekla je Sofi Venete, generalna sekretarka sindikata nastavnika Snes FSU. Prema izveštajima, sledećeg dana jedan roditelj je pisao direktoru škole tvrdeći da je njegov sin bio sprečen da se izrazi u diskusiji koja se vodila u odeljenju. Tenzije su očigledno u školi bile velike od početka polugodišta, a zvaničnici kažu da su detaljno pregledali žalbe roditelja. Venete je rekla da najnoviji incident podseća na brutalno ubistvo Semjuela Petija, nastavnika istorije i geografije koji je ubijen pre tri godine pošto je u razredu pokazao karikature proroka Muhameda. Francuske vlasti veruju da su neistine koje su se širile u razredu doprinele podsticanju 18-godišnjeg radikalizovanog čečenskog izbeglice da ga ubije u ​​predgrađu Pariza. Prošle nedelje je šest tinejdžera osuđeno zbog saučesništva u ubistvu. Ministar Atal je rekao novinarima da će protiv učenika biti pokrenuti disciplinski postupci. U utorak je nastava ponovo počela posle višednevnog prekida. Zaposleni u školi odbijali su da drže nastavu posle incidenta sa slikom, za koji koji su rekli da je "bio simptom sloma vlasti u toj školi". Atal kaže da su nastavnici imali njegovu punu podršku.

(Kurir.rs/B92/Preneo. A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track