"DVOGLAVA MONARHIJA USTAJE IZ GROBA": Diplomate u Briselu tvrde da je na delu buđenje Austrougarske monarhije čiji je PROTIVNIK EU
Foto: Zvonimir Atletic / Panthermedia / Profimedia, Alex HALADA / AFP / Profimedia

politiko o odnosu budimpešte i beča prema uniji

"DVOGLAVA MONARHIJA USTAJE IZ GROBA": Diplomate u Briselu tvrde da je na delu buđenje Austrougarske monarhije čiji je PROTIVNIK EU

Planeta -

Ako se pogledaju stavovi prema Ukrajini, Rusiji, pa čak i sukobu Izraela i Hamasa, utisak pojedinih krugova unutar Evropske unije (EU) je da je na delu buđenje Austrougarske monarhije i da dve države "pevaju iz iste muzičke knjige", piše portal Politiko.

Navodi se da je siguran način da se razbesni Austrijanac jeste da mu se pomene predstojeća fudbalska utakmica Austrije i Mađarske i da se pita ko je tu protivnik.

Za mnoge u Briselu ovih dana, odgovor je jasan - protivnik je EU.

- To je klasično austrijsko ponašanje. Nemojte imati sumnju, dvoglava monarhija ustaje iz groba - ocenio je jedan od EU diplomata za Politiko, insisitirajući na anonimnosti.

Austrougarska
foto: Zvonimir Atletic / Panthermedia / Profimedia

Mađarska ne daje saglasnost na 50 milijardi evra podrške Ukrajini i blokira pregovore te zemlje sa EU, dok Beč, tvrde kritičari, koristi taj zastoj da "progura svoje prioritete" iza scene, ignorišući hitnost situacije u kojoj se Kijev nalazi.

Tvrdoglavost Austrije u Briselu najbolje se ogleda u jednogodišnjoj blokadi Bugarske i Rumunije da pristupe Šengenskoj zoni, dok ih čak i Mađarska podržava.

Mađarski premijer Viktor Orban i austrijski kancelar Karl Nehamer
Mađarski premijer Viktor Orban i austrijski kancelar Karl Nehamerfoto: Alex HALADA / AFP / Profimedia

Politiko navodi da je pravi razlog zašto Austrija odjednom diže buku oko Ukrajine u Briselu Bosna i Hercegovina.

Ako EU otvori pristupne pregovore sa Ukrajinom, Austrija želi da se uključi i Bosna i Hercegovina, sa kojom ima dugogodišnje ekonomske i političke veze, dodaje portal.

Viktor Orban, Karl Nehamer
foto: GEORG HOCHMUTH / AFP / Profimedia

Želimo da vidimo Bosnu i Hercegovinu u porodici EU, izjavila je nedavno austrijska ministarka za Evropu Karoline Etštadler tokom posete Sarajevu, tvrdeći da je pristupanje zemlje Uniji "geopolitička neophodnost".

(Kurir.rs/Fonet)

Bonus video:

05:40

Srpkinja iz Beča objašnjava: Austrija ukida sva pravila, ali ipak se DVE STVARI NEĆE MENJATI!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track