ORBANA NISU UBEDILE NI FRANCUSKA NI NEMAČKA: Počeo samit EU, mađarski premijer i dalje ne da pregovore s Ukrajinom, APEL Zelenskog
Foto: epa OLIVIER HOSLET, AP Evan Vucci, AP Omar Havana

DRAMA U BRISELU

ORBANA NISU UBEDILE NI FRANCUSKA NI NEMAČKA: Počeo samit EU, mađarski premijer i dalje ne da pregovore s Ukrajinom, APEL Zelenskog

Planeta -

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas nakon sastanka sa liderima Evropske unije, Francuske i Nemačke da proces proširenja EU mora bez izuzetaka ostati zasnovan na zaslugama.

Orban se uoči dvodnevnog samita EU, koji je počeo u Briselu, sastao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Mađarski premijer je nakon razgovora na društvenoj mreži X (bivši Tviter) uz fotografiju sa sastanka napisao da je "proširenje proces zasnovan na zaslugama bez izuzetaka!".

Orbanovo protivljenje otvaranju pristupnih pregovora s Ukrajinom, ali i evropskoj podršci Kijevu od 50 milijardi evra ne slabi iako je EU odmrzla finansijska sredstva Mađarskoj.

Viktor Orban
foto: AP Omar Havana

EU je juče Mađarskoj odobrila pristup milijardama evra koje joj pre godinu dana blokirala u evropskim fondovima, zabrinuta da bi demokratsko nazadovanje Orbanove nacionalističke vlade moglo da ugrozi evropski budžet.

Viktor Orban
foto: epa OLIVIER HOSLET

Evropska unija "nije u poziciji" da otvori pristupne pregovore s Ukrajinom, izjavio je Orban danas uoči dolaska na samit i pre sastanka sa liderima. "Nema razloga da se bilo šta razgovara, jer uslovi (potrebni za otvaranje pristupnih pregovora) nisu ispunjeni", rekao je on.

Viktor Orban
foto: AP Omar Havana

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je danas evropske lidere na samitu u Briselu da dozvole otvaranje pristupnih pregovora sa njegovom zemljom, uz poruku da "nije vreme za oklevanje"."Ne poklanjajte (ruskom predsedniku Vladimiru) Putinu ovu prvu – i jedinu – pobedu godine", rekao je Zelenski.

Viktor Orban
foto: epa OLIVIER HOSLET

On je ocenio da "nije vreme za polumere ili za oklevanje".

Volodimir Zelenski
foto: zelenski AP Evan Vucci

"Danas je dan političke odluke, kao odgovor na ono što smo postigli. Reč je o otvaranju pristupnih pregovora sa Ukrajinom", poručio je Zelenski, koji se na samit u Briselu uključio putem video-veze.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track