"DA LI SI ZA KAFU?" - Rečenica koja je izazvala šok obrt u Briselu:Akteri su dva čuvena političara, a posledica NEOČEKIVANA ODLUKA
Foto: EPA Olivier Hoslet

"DA LI SI ZA KAFU?" - Rečenica koja je izazvala šok obrt u Briselu:Akteri su dva čuvena političara, a posledica NEOČEKIVANA ODLUKA

Planeta -

Mađarski premijer Viktor Orban izašao je iz prostorije kada se na sastanku Evropskog saveta u Briselu glasalo o početku pregovora o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji, objavile su agencije.

Nakon tri sata napetih razgovora, nemački kancelar Olaf Šolc predložio je Orbanu da naprave pauzu: ‘Da možda izađemo i popijemo kafu?, prenosi Politiko.

Ako Orban zaista nije bio spreman da pristane na otvaranje pregovora o proširenju s Kijevom, trebalo je da razmisli o napuštanju prostorije nakratko, rekao je nemački kancelar pred svojim kolegama iz EU-a okupljenih oko kružnog pregovaračkog stola na samitu čelnika u četvrtak.

Kako je pojasnio Šolc, tako bi 26 čelnika EU-a koji su ostali u prostoriji mogli jednoglasno da odobre pridruživanje Ukrajine Uniji. Pravila EU-a kažu da odluka mora biti donesena jednoglasno, čak i ako je jedan čelnik odsutan. Pritom bi Orban još uvek mogao reći da nije glasao za.

Viktor Orban
foto: AP Omar Havana

Nakon što su njih dvojica porazgovarali nasamo, Orban je napustio prostoriju, otvarajući put istorijskog odluci EU da otvori pristupne pregovore s Ukrajinom nakon višednevne neizvesnosti s obzirom na Orbanovo žestoko protivljenje.

Šolcova izvanredna strategija, koju su za Politiko opisala tri zvaničnika upoznata s događajima, začudila je mnoge u Briselu, ali i šire. Nastup naslednika Angele Merkel na evropskoj pozornici dosad je uglavnom bio razočaravajući, a kritičari mu zameraju nedostatak taktičkih pregovaračkih i komunikacijskih veština za razliku od bivše kancelarke, piše Politiko.

Ideja da jedan čelnik EU-a napusti prostoriju kako bi bio jednoglasan vrlo je neobična. Zapravo, zvaničnici i diplomate EU-a na samitu u četvrtak nisu mogli reći je li potez koji je izveo Šolc ikada pre korišćen.

“Poslužio se starim trikom iz svog vremena u mladim socijalistima”, rekao je jedan dužnosnik, misleći na organizaciju mladih Socijaldemokratske stranke (SPD) u kojoj je kancelar bio zamenik predsednika tokom 1980-ih.

Jedan zvaničnik, koji je takođe želeo da ostane anoniman, rekao je da se Orbanovo stajalište počelo ljuljati tokom zajedničke rasprave za doručkom u društvu Šolca, francuskog predsednika Emanuela Makrona, predsednika Saveta EU Šarla Mišela i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen. Tokom obroka Orban se trudio da pruži uverljive argumente za svoj stav da zbog narušene vladavine prava u Ukrajini nije spreman za pristupanje, rekao je zvaničnik.

Nekoliko sati kasnije, na samitu, čelnici EU-a nastavili su da kritikuju mađarskog premijera zbog odbijanja da otvori pregovore s Ukrajinom.

“Šolc je došao u pravo vreme sa svojim predlogom”, rekao je jedan diplomata EU-a.

Olaf Šolc
foto: AP Markus Schreiber

Nakon što su čelnici EU-a objavili odluku o otvaranju pristupnih pregovora, Orban je na Fejsbuku napisao: “Mađarska ne želi biti deo ove loše odluke!”

U isto je vreme ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski proslavio objavu na X-u porukom: "Zahvaljujem kancelaru Šolcu na ličnim naporima i Nemačkoj na njenom vođstvu."

Zanimljiva je objava blogera koji podržava Ukrajinu, a često je ranije kritikovao Šolca zbog oklevanja da podrži Ukrajinu slanjem tenkova.

- Oprosti što smo te ismevali, Olaf. Ti si pravi prijatelj - napisao je.

Orbanov stav vezano za veliki finansijski paket Ukrajini nisu uspeli da poljuljaju. Mađarska je blokirala dogovor Evropske unije o 50 milijardi evra za Ukrajinu iz budžeta Unije, a čelnici EU-a odlučili su se vratiti na raspravu u januaru.

Dvadeset i šest zemalja EU-a složilo se da se Ukrajini obezbedi novac iz budžeta EU-a do 2027. godine, ali Mađarska je bila protiv, a potrebna je jednoglasna odluka.

Kurir.rs/Jutarnji list/M.M.C.

Bonus video:

00:51

OVO JE RAZLOG MAĐARSKE BLOKADE VOJNE POMOĆI UKRAJINI! Stručnjaci otkrili: Orban ima svoj glavni interes KOJI SE NEĆE PROMENITI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track