MASOVNO UBISTVO U IRANU Napadnuta policijska stanica, najmanje 11 osoba mrtvo
Foto: AP Ellen Schmidt

MASOVNO UBISTVO U IRANU Napadnuta policijska stanica, najmanje 11 osoba mrtvo

Planeta -

Najmanje 11 pripadnika obezbeđenja ubijeno je u napadu na policijsku stanicu u jugoistočnoj iranskoj pograničnoj provinciji Sistan-Belučestan, javila je državna televizija.

Alireza Marhamati, zamenik guvernera provincije, rekao je u petak da su visoki policijski službenici i vojnici ubijeni i povređeni u napadu u 2 sata ujutro u gradu Rask, oko 1.400 km ) jugozapadno od prestonice Teherana.

Izvestan broj napadača je takođe ubijen u pucnjavi koja je usledila sa snagama bezbednosti, navodi državna televizija.

Napad je bio jedan od najsmrtonosnijih poslednjih godina u regionu blizu granice Irana s Avganistanom i Pakistanom.

Džaiš al-Adl (Vojska pravde), sunitska naoružana grupa, preuzela je odgovornost za napad, javili su državni mediji.

Nemiri su zahvatili osiromašenu provinciju Sistan-Belučestan zbog bandi koje krijumčare drogu, pobunjenika iz manjine Beluči i tvrdolinijaša sunitskih muslimana.

Iran, Izrael
foto: Printscreen Twitter

Bezbednosne snage redovno na meti

Slični napadi su se i ranije dešavali, uključujući u julu kada su četiri policajca ubijena dok su patrolirali. Taj napad je usledio dve nedelje nakon što su dva policajca i četiri napadača ubijena u pucnjavi u pokrajini, za koju je odgovornost preuzeo Džaiš al-Adl.

U maju je pet iranskih graničara poginulo u sukobima sa naoružanom grupom u Saravanu, jugoistočno od Zahedana, glavnog grada provincije Sistan-Belučestan.

Državni mediji su tada objavili da je napad izvela "teroristička grupa koja je pokušavala da se infiltrira u zemlju", a čiji su članovi "pobegli sa lica mesta nakon što su zadobili povrede".

Krajem maja, državna novinska agencija IRNA citirala je policijskog zvaničnika Kasema Rezaija koji je rekao da su "talibanske snage" pucale na iransku policijsku stanicu u Sistan-Balučestanu, regionu pogođenom sušom. Iran i Avganistan su u sukobu oko prava na vodu.

Zahedan, jedan od retkih gradova sa većinskim sunitskim stanovništvom u pretežno šiitskom Iranu, takođe je bio mesto višemesečnih smrtonosnih protesta koji su izbili u septembru prošle godine zbog navodnog silovanja tinejdžerke od strane policajca.

Džejš al-Adl i njegove pridružene grupe sa sedištem u Pakistanu optuženi su da su izvršili prekogranične napade na iranske snage.

(Kurir.rs/Telegraf/Preneo: A.N)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track