DRON IZ RUSIJE PONOVO PAO U RUMUNIJI Borbeni avioni izvršili nadzor vazdušnog prostora
Foto: Printscreen/Twitter

DRON IZ RUSIJE PONOVO PAO U RUMUNIJI Borbeni avioni izvršili nadzor vazdušnog prostora

Planeta -

Rumunski borbeni avioni Lockheed Martin F-16 i nemački Eurofighter Typhoon izvršili su nadzor vazdušnog prostora neposredno nakon pada drona.

Rumunsko Ministarstvo odbrane saopštilo je juče da je pronašlo krater dubok najmanje 1,5 metara u blizini granice sa Ukrajinom, a za koji tvrdi je nastao nakon pada drona korišćenog u napadu na ukrajinsku lučku infrastrukturu.

Prema navodima Rumuna, napad bespilotnim letelicama dogodili su se u noći između 13. i 14. decembra u blizini granice sa Ukrajinom, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Rumunske oružane snage tvrde da su pronašle krater za koji se sumnja da je nastao prilikom udara drona. Krater je navodno lociran u nenaseljenom području oko 4 km uzvodno od grada Grindu u okrugu Tulča.

"Na osnovu informacija sa terena u vezi sa mogućim udarom na teritoriju Rumunije, timovi su otputovali u to područje tokom noći i jutros prijavili da je identifikovan krater dubok 1,5 metara kao rezultat nekontrolisanog pada drona korišćenog u napadu na ukrajinsku lučku infrastrukturu", navode iz rumunskog ministarstva.

Rumunski borbeni avioni Lockheed Martin F-16 i nemački Eurofighter Typhoon iz 86. i 57. vazduhoplovne baze izvršili su nadzor rumunskog vazdušnog prostora neposredno nakon pada drona.

Rusija i Ukrajina za sada nisu komentarisale navode rumunskih vlasti.

Zvanični rumunski izvori ne navode vrstu letilice koja je uzrokovala nastajanje kratera, a u zapadnim izvorima se pojavila informacija da je u pitanju dron-samoubica Geran-2, odnosno Shahed.

Ovo nije prvi put da je na teritoriju Rumunije pao vojni dron. Ruske snage su 4. septembra izvršile veliki napad na dunavsku luku u gradu Izmail, a jedan dron je završio i u Rumuniji. Bespilotna letelica srećom nije povredila nikoga na desnoj obali Dunava, a Rumunija tada nije prijavila materijalnu štetu.

(Kurir.rs/Telegraf/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track