KIM ISPALIO I DRUGU BALISTIČKU RAKETU U DVA DANA: Besan zbog nuklearne saradnje Amerike i Južne Koreje (FOTO)
Foto: EPA Franck Robichon, AP Ahn Youngjoon

NASTAVAK TESTIRANJA ORUŽJA U SEVERNOJ KOREJI

KIM ISPALIO I DRUGU BALISTIČKU RAKETU U DVA DANA: Besan zbog nuklearne saradnje Amerike i Južne Koreje (FOTO)

Planeta -

Severna Koreja je u ponedeljak ispalila i drugu balističku raketu za dva dana u more kod svoje istočne obale, saopštila je južnokorejska vojska.

Vojska Južne Koreje u saopštenju nije navela koliko je raketa letela.

Ministarstvo odbrane Japana je takođe saopštilo da je otkrilo sumnjivo lansiranje balističke rakete iz Severne Koreje.

Lansiranje je usledilo pošto je Južna Koreja izvestila da je Severna Koreja u nedelju izvršila probu balističke rakete kratkog dometa u more i nastavila testiranje oružje koje traje oko mesec dana.

Posmatrači kažu da su uzastopna lansiranja iz Severne Koreje verovatno i protest protiv poteza Južne Koreje i SAD koje jačaju planove za nuklearno odvraćanje suočene s nuklearnim pretnjama Severne Koreje i njenog vođe Kim Džong Una.

Severna Koreja, Kim Džong-un, balistička raketa
foto: AP Ahn Youngjoon

Visoki zvaničnici SAD i Južne Koreje sastali su se u Vašingtonu tokom vikenda i dogovorili da ažuriraju strategiju nuklearnog odvraćanja i vanrednih situacija i da uključe scenarije nuklearnih operacija u svoje kombinovane vojne vežbe sledećeg leta.

Ministarstvo odbrane Severne Koreje u nedelju je osudilo potez svojih rivala da u zajedničke vežbe uključe scenarije nuklearnih operacija, opisujući to kao otvorenu pretnju potencijalnom upotrebom nuklearnog oružja protiv Severa koji je obećao da će pripremiti "ofanzivne protivmere" koje nije specificirao.

Severna Koreja, Kim Džong-un, balistička raketa
foto: AP Ahn Youngjoon

Neprijateljstvo dve Koreje produbilo se pošto je Severna Koreja lansirala svoj prvi vojni izviđački satelit u svemir 21. novembra kršeći zabranu UN.

Južna Koreja, SAD i Japan oštro su osudili to lansiranje, smatrajući ga pokušajem Severa da unapredi svoju raketnu tehnologiju i da uspostavi sistem nadzora iz svemira.

Severna Koreja, Kim Džong-un, balistička raketa
foto: EPA Franck Robichon

Južna Koreja je najavila planove za nastavak osmatranja graničnog pojasa iz vazduha kao odgovor na to. Severna Koreja je brzo uzvratila vraćanjem graničnih stražarskih punktova, rekli su zvaničnici u Seulu. Oba koraka su prekršaj međukorejskog sporazuma iz 2018. o ublažavanju vojne napeteosti na liniji razdvajanja.

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

01:09

RUSIJA ZBOG SVOJIH MILIJARDERA IMA SREDSTAVA ZA RAT Šahrimanjan otkrila: Severna Koreja je OVO tražila zauzvrat od Rusije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track