DA LI RUSI DO KRAJA 2024. IZLAZE NA REKU OSKIL U HARKOVSKOJ OBLASTI? Zapadni izvori kažu da hoće i da Moskva ima PLAN ZA 3 GODINE
Foto: WOJCIECH GRZEDZINSKI / AFP / Profimedia, Shutterstock, Ilustracija

Institut za proučavanje rata ANALIZIRA PROCENE NEMAČKOG BILDA

DA LI RUSI DO KRAJA 2024. IZLAZE NA REKU OSKIL U HARKOVSKOJ OBLASTI? Zapadni izvori kažu da hoće i da Moskva ima PLAN ZA 3 GODINE

Planeta -

Američki Institut za proučavanje rata (ISW) analizirao je navode o tome da Rusija ima novi i prošireni ratni plan, koji je u skladu s naporima Moskve za produženim sukobom u Ukrajini.

Rusija je u septembru prošle godine anektirala delove Donjecke, Hersonske, Luganske i Zaporoške oblasti, ali međunarodna zajednica taj potez nikad nije priznala.

Kijev se trenutno žestoko bori da ruske snage ne zauzmu Avdijivku u Donjeckoj oblasti, ali Rusi se gotovo svakim danom sve više približavaju tom gradu.

Moskva je pokrenula ofanzivu na grad 10. oktobra, što je rezultiralo nekim od najtežih i najkrvavijih borbi u ratu do sada.

ISW se poziva na nemački list Bild, koji je objavio da Rusija planira da "okupira ukrajinsku teritoriju izvan četiri (nezakonito) pripojene ukrajinske oblasti tokom 2024.-2026."

Reka Oskil u Harkovskoj oblasti
Reka Oskil u Harkovskoj oblastifoto: WOJCIECH GRZEDZINSKI / AFP / Profimedia

Bild je, pozivajući se na neodređene obaveštajne podatke, naveo da, prema tom planu, Rusija želi da zauzme celu Donjecku i Lugansku oblast i napreduje do reke Oskil, u Harkovskoj oblasti do kraja 2024. godine.

- Ruski planovi za rat u Ukrajini do 2026. u skladu su s kontinuiranim ruskim pripremama za dugotrajne ratne napore. Ruska vojna komanda sprovodi dugoročne napore restrukturiranja i širenja kako bi se formirale strateške rezerve, a Rusija postupno mobiliše svoju odbrambenu industriju kako bi održala dugi rat - tvrdi ISW.

Vašingtonski tink-tenk procenjuje da su planovi koje je Bild objavio verovatno tačni s obzirom na nedavnu "ekspanzionističku retoriku" ruskog predsednika Vladimira Putina.

ruska vojska, marinci
foto: Vitaliy Ankov / Sputnik / Profimedia

On je zahtevao da Ukrajina povuče trupe sa "ruske teritorije" kao nužan preduslov za završetak rata.

- Ruski prijavljeni srednjoročni i dugoročni planovi za okupaciju teritorija izvan četiri (nezakonito) anektirane teritorije takođe su mogući s obzirom na to da su se ruski zvaničnici, uključujući ruskog predsjednika Vladimira Putina, nedavno vratili ekspanzionističkoj retorici, a ruske snage nastavljaju ofanzivne operacije kako bi proširile svoje položaje u Harkovskoj oblasti - ocenjuje ISW.

Vladimir Putin
foto: Alexander Zemlianichenko / AFP / Profimedia

Navodi se da su "ruski zvaničnici objavili izjave o nameri Rusije da okupira i pripoji dodatnu ukrajinsku teritoriju izvan trenutnih linija fronta i četiri (nezakonito) pripojene teritorije".

Prema informacijama Bilda, sledeći korak ruskog plana tokom 2025. i 2026. biće zauzimanje velikih dijelova Dnepropetrovske, Zaporoške i Harkovske oblasti.

(Kurir.rs/Index/Preneo: N. V.)

Bonus video:

01:42

EVO ZA ČIME RUSIJA KASKA U RATU! Stručnjaci analiziraju Putinovo obraćanje javnosti: Za sve imaju svoju proizvodnju, OSIM OVOGA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track