NEMAČKA HITNO PREMEŠTA 4.800 VOJNIKA: Berlin prvi put trajno stacionira diviziju van zemlje! IDU NA ISTOK U SPECIJALNU MISIJU
Foto: Bundeswehr/Youtube/1 Stop Youtube

sporazum

NEMAČKA HITNO PREMEŠTA 4.800 VOJNIKA: Berlin prvi put trajno stacionira diviziju van zemlje! IDU NA ISTOK U SPECIJALNU MISIJU

Planeta -

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus potpisao je u ponedeljak sporazum za trajno raspoređivanje brigade Bundesvera u Litvaniji.

Raspoređivanje, namenjeno podršci bezbednosti Litvaniji nakon potpune invazije Rusije na Ukrajinu, znači da Nemačka prvi put trajno stacionira trupe izvan svojih granica.

- Hoćemo i spremni smo da branimo teritoriju NATO - rekao je Pistorijus na konferenciji za medije sa svojim litvanskim kolegom Arvidasom Anusauskasom.

Ministri su naglasili spremnost Nemačke i Litvanije da "brane jedna drugu" odnosno da štite "svaki centimetar teritorije NATO" u svakom trenutku.

Boris Pistorijus, Bundesver, nemačka vojska
foto: KAY NIETFELD / AFP / Profimedia

- Divizija Bundesvera počeće da pristiže 2025, a planira se da dostigne punu borbenu spremnost 2027. godine - rekao je Anusauskas.

Sporazum podrazumeva trajno stacioniranje 4.800 vojnika i oko 200 civila u Litvaniji u koordinaciji s NATO. Berlin će poslati u Litvaniju dva bataljona iz nemačkih pokrajina Bavarske i Severne Rajne Vestfalije koje će činiti jezgro nove litvanske brigade.

Treći bataljon činiće multinacionalna borbena jedinica NATO koja se već nalazi u Litvaniji pod nemačkom komandom i sa rotirajućim osobljem iz nekoliko drugih nacija.

Litvanija ima granicu s ruskom eksklavom Kalinjingradom na Baltičkom moru i Belorusijom koja je blizak saveznik Moskve.

Zapadni vojni analitičari već dugo upozoravaju na Suvalki koridor, litvansku teritoriju koji se nalazi između Kalinjingrada i Belorusije, kao na potencijalno žarište u bilo kakvom sukobu između Rusije i NATO.

Zamenik predsednika frakcije bloka CDU/CSU u Bundestagu i stručnjak za odbranu Johan Vadeful, podsetimo, nedavno je rekao da su glavne jedinice Bundesvera sposobne da izdrže najviše dva dana borbenih dejstava i zatražio da se ubrza nabavka za oružane snage u svetlu transfera naoružanja Ukrajini.

(Kurir.rs/DW/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

04:26

NEMAČKA SE JASNO SVRSTALA KAO NAJVEĆI SAVEZNIK IZRAELA Novinar iz Minhena UŽIVO za Kurir: Jako je NAPETO, vrše stalne PRETRESE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track