RUSIJA VEŽBALA "HOD SLONOVA": Prvi put u istoriji digli 7 aviona An-124 i prebacili vojsku i tehniku 1.000 km daleko (VIDEO)
Foto: Printscreen RIA Novosti

neverica

RUSIJA VEŽBALA "HOD SLONOVA": Prvi put u istoriji digli 7 aviona An-124 i prebacili vojsku i tehniku 1.000 km daleko (VIDEO)

Planeta -

Komanda Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije izvela je vežbu sa sedam aviona An-124-100 Ruslan!

Ministarstvo odbrane objavilo je snimak na kome se vidi kako sedam teretnih letelica istovremeno poleće sa aerodroma i navelo da je to prvi put da je u isto vreme u vazduhu bio toliki broj An-124-100 Ruslana.

- Svrha vežbe bila da se ispita obučenost mladih posada vojno-transportnog aviona An-124-100 Ruslan u istovremenom prelasku na velike udaljenosti ljudstva vojnih jedinica sa standardnim naoružanjem i vojnom opremom - navelo je ministarstvo.

Posade aviona su vežbale poletanje, letove na ruti, a na kraju i sletanje u skraćenim vremenskim intervalima.

- Letovi su izvedeni na visini većoj od četiri hiljade metara, ukupna dužina rute bila je veća od hiljadu kilometara, a prosečna brzina aviona 500 kilometara na sat - navodi ministarstvo.

Ovakav način poletanja inače se u vojnom žargonu naziva "hod slonova".

Termin potiče iz Drugog svetskog rata kad je stotine savezničkih aviona uzletalo jedan za drugim u borbene misije što je posmatračima izgledalo kao hod slonova u krdu. Avioni moraju da polete čim avion ispred njih napusti pistu i da stalno održavaju istu brzinu kao i vođa grupe.

Antonov An-124 Ruslan je strateški transportni avion na mlazni pogon. Može da ponese oko 150 tona tereta i da transportuje oko 80 padobranaca. Avion postiže maksimalnu brzinu od 850 kilometara na sat i ima autonomiju leta od 7.500 kilometara.

Ime je dobio po džinu iz ruskih bajki.

Bonus video:

01:42

EVO ZA ČIME RUSIJA KASKA U RATU! Stručnjaci analiziraju Putinovo obraćanje javnosti: Za sve imaju svoju proizvodnju, OSIM OVOGA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track