SVAKA ISPALJENA RAKETA AMERIKU KOŠTA 2,1 MILION $: Cena drona Huta ne prelazi 2.000 $, obračun u Crvenom moru SKUPO KOŠTA PENTAGON
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Peter Hermes Furian / Alamy / Alamy / Profimedia

DRASTIČNA RAZLIKA

SVAKA ISPALJENA RAKETA AMERIKU KOŠTA 2,1 MILION $: Cena drona Huta ne prelazi 2.000 $, obračun u Crvenom moru SKUPO KOŠTA PENTAGON

Planeta -

Američki bojni brodovi sa velikim uspehom uništavaju dronove i rakete koje Huti, pobunjenici iz Jemena, lansiraju na mete u Crvenom moru.

Politiko piše da su, uprkos tome, zvaničnici Pentagona sve zabrinutiji na samo zbog pretnje po američku ratnu mornaricu i međunarodni pomorski saobraćaj, već i zbog sve većih troškova.

Zvaničnik Ministarstva odbrane SAD je za taj sajt naveo da su američki razarači u poslednja dva meseca oborili 38 donova i veći broj raketa u Crvenom moru, pošto su pobunjenici koje podržava Iran pojačali napade na komercijalna plovila koja prevoze energente i naftu na jednoj od ključnih pomorskih ruta na svetu.

Jemen, Huti, raketa, dron
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Samo u subotu razarač "USS Kerni" je presreo i uništio 14 dronova.

Ratna Mornarica, Crveno More, Američka Mornarica
foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Zvaničnici Pentogona nisu hteli da kažu kakve rakete koriste za presretanje dronova, ali bivši zvaničnici i stručnjaci kažu da se radi o projektilima čija najnovija verzija košta 2,1 milion dolara po komadu.

Jemen, Crveno More, mapa Jemena
foto: Peter Hermes Furian / Alamy / Alamy / Profimedia

Politiko prenosi procene stručnjaka da, u poređenju sa tim, iranski dronovi koje uglavnom lansiraju Huti koštaju najviše 2.000 dolara po komadu, a najveći Shahid-136 je procenjen na 20.000 dolara.

(Kurir.rs/Politico.com/Preneo: N. V.)

Bonus video:

01:43

HAMAS JE 2 GODINE SKLADIŠTIO 5.000 RAKETA, A IZRAEL NIŠTA NIJE OTKRIO! Pandurević tvrdi: Operacija napada nije bila složena

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track