ZELENSKI SE OBRATIO GRAĐANIMA: "Branimo se dronovima, treba da ubrzamo logistiku" (VIDEO)
Foto: AP/Mary Altaffer

važnost dronova je porasla

ZELENSKI SE OBRATIO GRAĐANIMA: "Branimo se dronovima, treba da ubrzamo logistiku" (VIDEO)

Planeta -

Ukrajina se sve više oslanja na razne vrste bespilotnih letelica u odbrani od ruske invazije, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tokom video obraćanja.

"To je evidentni prioritet Ukrajine i konkretan način zaštite života naših boraca", rekao je Zelenski o razvoju taktike borbe dronovima protiv Rusije.

Istakao je i rezultate svoga učestvovanja na konsultacijama s vladom i vojskom u Kijevu o zalihama dronova kojima se raspolaže, kao i šta je od njih potrebno na prvoj crti obrane.

"Ubrzaćemo logistiku," rekao je on u kojoj se intenzivno radi i na poboljšanju učinkovitosti dronova.

Važnost dronova svih veličina uveliko je porasla u gotovo 22 meseca rata.

Posmatraju neprijatelje, ispuštaju eksplozive

Ukrajinski i ruski vojnici malim dronovima s kamerama posmatraju svaki pokret neprijatelja na bojnom polju. Takve letelice takođe mogu ispuštati mala eksplozivna punjenja iznad tenkova ili rovova.

Ukrajinci ih koriste kako bi delimično kompenzovali svoje male zalihe municije, ali Rusija ima vrlo učinkovitu tehnologiju za ometanje elektronike neprijateljskih dronova.

Istovremeno, Rusija gotovo svake noći raspoređuje dronove iranske proizvodnje protiv civilnih ciljeva u ukrajinskim gradovima, koji se na kraju leta obrušavaju na svoju metu eksplozivnim punjenjem.

Ukrajina i dalje razvija svoje dronove koji imaju sve veći domet. Do sada je, međutim, šteta koju su prouzrokovali napadajući ciljeve u Rusiji, bila ograničena.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Bonus video:

01:39

AKO ZELENSKI PREBACI RAT NA RUSKU TERITORIJU, PUTIN ĆE ISKORISTITI SVE KAPACITETE Dikić tvrdi: Za sada se bore samo jednom rukom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track