SUKOBI SE NASTAVLJAJU U izraelskom napadu na selo u Libanu ubijena osamdesetogodišnja žena
Foto: EPA / ATEF SAFADI

SUKOBI SE NASTAVLJAJU U izraelskom napadu na selo u Libanu ubijena osamdesetogodišnja žena

Planeta -

Starija žena je ubijena, a njen suprug je ranjen u izraelskom napadu na pogranično selo u južnom Libanu odakle je Hezbolah protekle noći izveo nekoliko napada na Izrael.

Kako je navedeno, osamdesetogodišnja žena je ubijena "izraelskom artiljerijskom vatrom" u svojoj kući u selu Marun al-Ras, javila je Nacionalna novinska agencija.

Od početka rata između Izraela i Hamasa, izazvanog napadima bez presedana palestinskih ekstremista iz Gaze na izraelsko tlo, razmena vatre na izraelsko-libanskoj granici je gotovo svakodnevna.

Tokom protekle noći Hezbolah je objavio smrt svog borca, posle izraelskog udara na kuću u drugom, takođe pograničnom selu Markaba.

Oko 100 pripadnika te moćne šiitske organizacije poginulo je od početka rata.

U sredu je objavljena pogibija dvojice pripadnika Hezbolaha.

Nasilje je trenutno ograničeno na pogranično područje, a poginulo više od 140 ljudi, od kojih 20 civila u Libanu, a 11 osoba je ubijeno na izraelskoj strani.

Hezbolah je preuzeo odgovornost za niz napada na Izrael protekle noći i posebno naglasio da je ispalio zapaljive bombe u pošumljeno područje na severu te zemlje.

Izrael, Liban, Hezbolah, sukob
foto: EPA / ATEF SAFADI

U sredu uveče su se sirene za protivraketnu uzbunu aktivirale na severu Izraela na granici sa Libanom, saopštila je izraelska vojska.

Ona je takođe navela da je pogodila operativni komandni centar Hezbolaha i da je pucala na borce koji su išli ka granici kraj Metule.

Hezbolah je u ponedeljak upozorio da će odgvoriti na svaki izraelski napad na civile.

Ministarka spoljnih poslova Francuske Ketrn Kolona pozvala je u ponedeljak tokom posete Bejrutu na uzdržanost kako bi se izbegao regionalni konflikt.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin je tokom posete Izraelu početkom nedelje apelovao na Hezbolah da ne provocira širi sukob.

(Kurir.rs/Beta/Preneo: A.N.)

Bonus video:

01:21

PREDSTAVNICI IZRAELA I AMERIKE POTVRDILI DA ĆE RAT DUGO TRAJATI Stručnjaci analiziraju: Zbog OVOGA se Izrael oseća zaštićen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track