"CRVENO MORE ĆE BITI GROBLJE SAVEZNIČKIH BRODOVA": Huti prete da će potopiti flotu na čelu s Amerikom, evo KO JE SVE U NJOJ (FOTO)
Foto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia, APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia, U.S. Navy / Zuma Press / Profimedia

U OPASNOSTI PLOVILA KOJA SE NALAZE U BLIZINI OBALE JEMENA

"CRVENO MORE ĆE BITI GROBLJE SAVEZNIČKIH BRODOVA": Huti prete da će potopiti flotu na čelu s Amerikom, evo KO JE SVE U NJOJ (FOTO)

Planeta -

Huti, pobunjenici iz Jemena koje podržava Iran, zapretili su da će "potopiti" ratne brodove SAD i zapadnih saveznika i poručili da će Crveno more pretvori u njihovo "groblje".

Biznis insajder navodi da je ova pretnja stigla u trenutku dok pomorske snage na čelu s Amerikom nastavljaju sa sprečavanjem napada koje ovi ekstremisti izvode na toj važnoj morskoj ruti.

- Mi smo u stanju da potopimo vašu flotu, vaše podmornice, vaše ratne brodove - kazao je neimenovani visoki zvaničnik Huta, a prenela iranska agencija Tasnim.

Lojd Ostin, američki ministar odbrane, u ponedeljak je najavio pokretanje operacije Čuvar prosperiteta usmerene protiv napada Huta na komercijalne brodove u Crvenom moru, zbog kojih su brojne pomorske kompanije već preusmerile svoje brodove na druge rute.

Huti, pobunjenici iz Jemena
Huti, pobunjenici iz Jemenafoto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Šef Pentagona je kazao da se u ovoj koaliciji na čelu s Amerikom nalaze Ujedinjeno Kraljestvo, Bahrein, Kanada, Francuska, Italija, Holandija, Norveška, Sejšeli i Španija.

Ostin je kazao da napadi Huta u Crvenom moru predstavljaju "međunarodni izazov koji zahteva kolektivnu akciju".

Podseća se da su u protekla dva meseca Huti lansirali veći broj dronova i raketa na komercijalne brodove koji su se plovili uz obalu Jemena, a da su ratni brodovi SAD, kao i američkih saveznika Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva konstatno obarali te projektile.

Huti, Izrael, Palestina
foto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Samo u toku jednog dana u subotu američke i britanske pomorske snage presrele su više od desetak dronova koji su dolazili sa područja pod kontrolom Huta u Jemenu.

Navodi se da su Huti pojačali napade u Crvenom moru od 7. oktobra i početka rata Izraela i Hamasa.

Posada američkog ratnog broda 'USS Kerni'
Posada američkog ratnog broda "USS Kerni"foto: U.S. Navy / Zuma Press / Profimedia

Huti su se zarekli da će nastaviti da će, u znak podrške Hamasu, gađati brodove povezane s Izraelom, pa čak i one koji samo putuju ka izraelskim lukama.

Hamas i Huti, zajedno sa libanskim Hezbolahom, čine deo saveza koji Iran naziva "Osovinom otpora".

(Kurir.rs/Business Insider/Preneo: N. V.)

Bonus video:

02:20

IZRAEL MORA DA UBRZA OPERACIJU INAČE SE UKLJUČUJE SPONZOR?! Huti odlično opremljeni, jasno je KO stoji iza njihovog napada!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track