ORKAN BESNI EVROPOM: Uraganski vetrovi od 140 km/h, sneg i ledena kiša
Foto: AP Charles Rex Arbogast

ORKAN BESNI EVROPOM: Uraganski vetrovi od 140 km/h, sneg i ledena kiša

Planeta -

Tokom današnjeg dana iznad Norveškog mora nastao je veoma snažan ciklon, koji donosi orkansko nevreme Škotskoj i severnim predelima Engleske, Holandiji, Belgiji i Norveškoj, a usko zahvata Nemačku i Dansku. Očekuju se vetrovi i do 130 km/h, uz obilne padavine.

U petak ujutro ovaj ciklon nalaziće se nad južnim delom Baltika i dodatno će ojačati, pri čemu će doneti olujno nevreme od Alpa na zapadu do Rusije na istoku i od Panonske nizije na jugu do Skandinavije na severu. Vrednost vazdušnog pritiska u centru ciklona opala bi na oko 960 milibara.

Očekuju se obilni sneg, kiša i ledena kiša, kao i snažni vetrovi.

Na najjačem udaru orkana naći će se severni predeli Nemačke i Poljske, Danska, jug Švedske i pribaltičke zemlje, uz uraganske udare vetova od 140 km/h, dok će ogromni talasi sa Baltičkog mora plaviti obalna područja, a oluja neće zaobići ni ostale predele Nemačke i Poljske, kao ni Švajcarsku, Austriju, Češku, Slovačku, Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Rumuniju, Bugarsku, Belorusiju, Litvaniju, Estoniju, Letoniju, Švedsku i Finsku, potom i Rusiju.

Mnogim ovim predelima pored olujnih vetrova, oluja će doneti i obilne padavine, ali i ogromne probleme u saobraćaju, a u predelima sa snegom očekuju se ogromni nanosi i smetovi.

Na obodnom delu ciklona u petak i u subotu naći će se i Srbija, uz jak vetar, kišu i sneg, ali se ne očekuju značajnije zahlađenje i ostaće i dalje natprosečno toplo.

Inače, orkan koji će pogoditi Evropu, jedan je od najsnažnijih poslednjih godina.

Ova oluja uticaće na više od 50 miliona ljudi u vidu vrlo jakih vetrova i obilnih padavina.

Iako je reč o oluji nalik uraganu, zapadnu, severozapadnu i severnu Evropu tokom ovog dela godine i tokom zime pogodi nekoliko sličnih oluja, kojom svom snagom protutnje od Atlantika do severa i istoka Evrope.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track