Povišicu dobili posle četvrt veka
Foto: Reuters

Najzad veća plata

Povišicu dobili posle četvrt veka

Planeta -
Premijer je izneo primer učitelja čije su plate iste još od 1985. godine

LIBRVIL - Isplata povišica državnim službenicima koštaće Gabon između 180 i 200 milijardi franaka (275-305 miliona evra), objavio je danas premijer Rejmond Ndong Sima (Raymond Ndong Sima) u Librvilu (Libreville).

Premijer je rekao da poslednjih 20 do 25 godina nisu povećane plate 47.000 od 70.000 službenika.

"Sada se postavlja pitanje kako to finansirati, gde naći novac da se to plati" zapitao je premijer pred novinarima i ukazao da ukupna potrebna suma dostiže 50 odsto godišnjeg fonda za plate koji iznosi 420 do 430 milijardi franaka (640-655 miliona evra).

Premijer je izneo primer učitelja čije su plate iste još od 1985. godine. "Mnogi bi trebalo da dele odgovornost za takvo stanje", rekao je premijer koji je na dužnosti od kraja februara ove godine i za koga je rešavanje problema s platama jedan od najvažnijih zadataka. Premijer Gabona smatra da odnos države prema službenicima mora biti "besprekoran" da bi administracija bila efikasna i da službenici ne bi skretali novac u svoj džep.

"Kada regulišemo njihov položaj, tada možemo od njih zahtevati više", rekao je premijer. Proizvođač nafte, Gabon sa 1,5 miliona stanovnika, ima veliku, ali sporu administraciju čiji unutrašnji problemi otežavaju ostvarivanje prava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track