HTELA DA IDE PROTIV PUTINA, "UGASILI" JE U STARTU: Odbijena kandidatura Jekaterine Duncove, komisija joj uputila SKANDALOZNE REČI
Foto: AP Mikhail Klimentyev, AP Alexander Zemlianichenko

HTELA DA IDE PROTIV PUTINA, "UGASILI" JE U STARTU: Odbijena kandidatura Jekaterine Duncove, komisija joj uputila SKANDALOZNE REČI

Planeta -

Kandidatura Jekaterine Duncove, koja je htela da učestvuje na predsedničkim izborima u Rusiji, odbijena je od strane državnih organa.

Bivša novinarka i gradska većnica koja je vodila kampanju "za mir i demokratske procese", neće moći da pređe u sledeću fazi kampanje za izbore.

Ruska Centralna izborna komisija odbila je u subotu njenu prijavu navodeći "greške u dokumentima".

Šefica komisije Ela Pamfilova rekla je da su članovi jednoglasno odbili ponudu Duncove, rekavši joj: "Vi ste mlada žena, život je pred vama".

Duncova je podnela dokumente za učešće u martovskoj trci kao nezavisni kandidat.

Kada je prošlog meseca najavljivala kandidaturu, rekla je: "Bojim se, kao i svaka normalna osoba".

Ekaterina Duntsova
foto: EPA Stringer

Odmah je pozvana na saslušanje posle te izjave.

U njenom manifestu je pisalo da je odlučila da istakne svoje ime jer: "Volim našu zemlju, i želim da Rusija bude demokratska, prosperitetna i mirna država."

- A sada se naša zemlja kreće u potpuno drugom pravcu: daleko od prava i sloboda, daleko od ljubavi i mira, daleko od divne budućnosti - kazala je ona.

Rekla je da su je prijatelji pitali da li ozbiljno veruje da će izbori dovesti do promena, da li će biti registrovana kao kandidat i da li je zabrinuta da će biti pritvorena.

Ona je rekla: "Naravno, nemam iluzija o ovim "izborima" i plašim se, kao i svaki normalan čovek.

- Ali imam nadu da se Rusija može demokratski promeniti. Sigurna sam da vredi pokušati, da nas ima mnogo i svaki pokušaj je bolji od neaktivnosti - rekla je ona.

(Kurir.rs/Kyiv Post/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track