SRUŠILI ZID WC-A U BIOSKOPU PA ZANEMELI ZBOG PRIZORA U rupi otkrivene TAJNE STARE POLA VEKA: "To je bio portal u prošlost" (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube/Atlanta News First

neverovatno otkriće

SRUŠILI ZID WC-A U BIOSKOPU PA ZANEMELI ZBOG PRIZORA U rupi otkrivene TAJNE STARE POLA VEKA: "To je bio portal u prošlost" (VIDEO)

Planeta -

Listić za nagradnu igru za novi automobil marke "Chevrolet" iz 1959. godine, kreditne kartice bez magnetne trake, crno-bele porodične fotografije, sve skriveno iza zida kupatila u Plaza teatru, netaknuto decenijama

Ovako je bilo sve dok 65 godina kasnije izvođači radova nisu otkrili skriveni prostor iza srušenog zida u kupatilu tokom renoviranja. Pod brdom prašine, u nekadašnjem ormanu, ležao je bordo novčanik, propao od stajanja i zamrznut u vremenu. Tog je trenutka vlasnik Plaza teatra Kris Eskobar rekao da je odlučan da vrati novčanik porodici.

novčanik, Atlanta
foto: Printscreen/Youtube/Atlanta News First

„To je bio portal u prošlost“, rekao je Eskobar za CNN.

„I onda kada shvatimo da ovo nedostaje ovoj porodici stvarnih ljudi koji su živeli u ovom kraju pre 65 godina, padne vam na pamet da bismo mogli da ih pronađemo. Pozorište Plaza, najstariji bioskop u Atlanti i kulturno obeležje, dom je svakojakih antikviteta. Eskobar je rekao da su pronašli stare izložbene kokice sa natpisima, boce žestokog pića koje više nije u modi.

Međutim, pronaći ovaj novčanik koji niko nije video više od pola veka bilo je drugačije, rekao je. Novčanik je bio „pun istorije“, rekao je Eskobar, što mu je dalo dobru polaznu tačku da pronađe porodicu kojoj on pripada.

Potraga ga je odvela do vlasnika koji je bio izvesni muškarac po imenu Floi Kalbret, bar ako je sudeći po licenci u novčaniku. Ali Eskobar je tada naišao na svoj prvi problem - žene su u to vreme često nazivane imenom svog muža, tako da je pretraživanje Kalbretovog imena dalo malo rezultata. Eskobar je tada regrutovao svoju ženu Nikol, koju naziva „internet detektivom“, da pronađe vlasnika novčanika.

Uspela je da pronađe nekrolog Roja Kalbreta - supruga od Floi. To ih je dalje vodilo niz "zečju rupu" dece i unuka dok nisu naišli na veb lokaciju za "Kup Kalbret", dobrotvorni golf turnir za neprofitnu organizaciju za cerebralnu paralizu koju zapravo drži ova porodica.

Tada su mogli da prate porodičnu liniju sve do ćerke Kalbretovih, Tee Čemberlen.

„Već osećam da je privilegija biti u mogućnosti da nadgledam i upravljam ovim istorijskim prostorom“, rekao je Eskobar. „Ali da bukvalno vratim porodičnu istoriju. To je takav dar." Čemberlen je rekla da je njena majka opisana kao "lepa kao Mirna Loj".

Ona se prisetila da su deca iz komšiluka govorila da je gledati njenu majku više nego zabavno „Volim Lusi“.

Kalbret je takođe bila veoma uključena u zajednicu, predavala je u nedeljnoj školi i bila je uključena u baštenski klub, rekla je njena ćerka, kao i u svom neprofitnom radu za pomoć osobama sa cerebralnom paralizom.

Čemberlen je čak pronašla neke od svojih stvari u novčaniku: nekoliko kartica osiguranja i obaveštenje o pregledu kod lekara.

Sada ima 71 godinu, a imala je samo 6 godina kada je njena mama izgubila novčanik. Drangulije u novčaniku nesumnjivo su bile od njene majke, rekla je Čemberlen.

Mogla je jasno da zamisli Kalbreta kako se nada da će osvojiti tu Chevrolet tombolu ili sakriti njene kartice za kupovinu.

„Bilo je prilično dirljivo“, rekla je Tea Čemberlen i dodala da se vratila poplava sećanja.

Naime, Kalbretovi su se okupili u novembru da preuzmu novčanik i ponovno se okupe.

„Imali smo decu, unuke i praunuke među nama“, rekao je Eskobar.

"Dakle, nekoliko generacija Kalbreta je bilo tamo kako bi povratili ovaj izgubljeni deo porodične istorije", dodao je.

Čemberlen je posmatrala kako dvoje njenih unuka, od sedam i pet godina, pažljivo pregledavaju račune i slike, pitajući svoje roditelje o njegovoj istoriji. „Znali su da je to nešto što treba ceniti, da je ovo bio poseban trenutak", rekla je.

Kurir.rs/CNN

Preneo: M. N.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track