NOĆNA MORA ZA IZRAEL: Žestoke borbe na ulicama Gaze, ubijeno 14 vojnika za 48 sati, Hamas nanosi sve teže udarce
Foto: AP/Tsafrir Abayov

masakr

NOĆNA MORA ZA IZRAEL: Žestoke borbe na ulicama Gaze, ubijeno 14 vojnika za 48 sati, Hamas nanosi sve teže udarce

Planeta -

Izraelske obrambene snage objavile su u nedelju imena još devet vojnika poginulih u borbama u Pojasu Gaze tokom prethodnog dana.

Time se broj pripadnika IDF poginulih u prethodnih 48 sati popeo na 14 dok je vojska proširila ofanzivu protiv Hamasa.

Pet vojnika borbene inženjerije i bolničar poginuli su u subotu od protivtenkovske navođene rakete koja je pogodila oklopno inženjerijsko vozilo Namer u južnom delu Gaze. Još četiri vojnika ubijena su od bombi u dva odvojena incidenta tokom borbi sa naoružanim napadačima u centralnom delu grada.

Ukupan broj vojnika poginulih od početka kopnene operacije krajem oktobra sada iznosi 153.

Službeni predstavnik brigada Al-Kasam Abu Ubaida, međutim, tvrdi da su borci tog pokreta u protekla četiri dana ubili 48 izraelskih vojnika i pogodili 35 komada izraelske vojne opreme.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, komentarišući sve veći broj poginulih pripadnika IDF, rekao je na početku nedeljne sednice vlade da rat uzima vrlo težak danak.

- Nemamo drugi izbor nego da nastavimo s borbom. Naše snage su do sada eliminisale nekoliko hiljada terorista i nastavićemo svom snagom do pobede i dok ne ispunimo sve svoje ciljeve - izjavio je premijer.

Bitke su besnele tokom vikenda u Kan Junisu na jugu Pojasa Gaze gde se veruje da se krije deo Hamasovog vođstva. Vojska je u subotu objavila da je ubila zvaničnika Hamasa zaduženog za snabdevanja vojnog krila grupe u vazdušnom napadu na Rafu.

Portparol IDF Danijel Hagari rekao je da je vojska dodatno proširila operacije.

- Ulazeći u nova uporišta Hamasa trupe su uključene u teške bitke - rekao je Hagari.

Uprkos opsežnim operacijama IDF, Hamas je pokazao da je sposoban da i dalje ispaljuje rakete na Izrael, lansirajući u subotu rakete prema graničnim zajednicama Gaze i Aškelonu.

(Kurir.rs/Times of Israel/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track