EGIPAT IZNEO PLAN PREKIDA VATRE IZMEĐU IZRAELA I HAMASA! Primena u tri faze, procureli svi detalji, hoće li ovo doneti KRAJ RATA?
Foto: Shutterstock, screenshot

NOVA NADA

EGIPAT IZNEO PLAN PREKIDA VATRE IZMEĐU IZRAELA I HAMASA! Primena u tri faze, procureli svi detalji, hoće li ovo doneti KRAJ RATA?

Planeta -

Izraelski i arapski mediji danas su objavili da je Egipat, zemlja koja se graniči s Pojasom Gaze, izneo novi predlog prekida vatre između Izraela i Hamasa.

BBC prenosi da bi prekid vatre, prema tom egipatskom predlogu, bio primenjen u tri faze.

Navodi se da prva faza predviđa humanitarnu pauzu u borbama u trajanju od sedam do deset dana tokom kojih bi Hamas oslobodio sve civilne taoce u zamenu za neke od Palestinaca koji su zatočeni u izraelskim zatvorima.

Tokom druge faze, koja bi trajala nedelju dana, Hamas bi oslobodio sve ženske pripadnice izraelske vojske u zamenu za još palestinskih zatvorenika i razmenu leševa koje dve strane drže od 7. oktobra.

Izrael
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Navodi se da bi poslednja, treća faza, trajala mesec dana, a tokom nje bi bili oslobođeni svi preostali taoci i određeni broj palestinskih zatvorenika, a Izrael bi povukao trupe iz Pojasa Gaze i obustavio sve vazdušne aktivnosti.

BBC prenosi da bi indirektni pregovori dve zaraćene strane bili održani u Egiptu uz učešće delegacija Katara i SAD.

Navodi se da je neimenovani izraelski izvor izjavio za list Mariv da bi ova egipatska inicijativa mogla da dovede do pregovora.

Hamas je saopštio da proučava predlog.

(Kurir.rs/BBC/Preneo: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track