KINEZI ZABRANJUJU ČESTITANJE BOŽIĆA "Strane tradicije NE SMEJU slepo da se prate"
Foto: Shutterstock

KINEZI ZABRANJUJU ČESTITANJE BOŽIĆA "Strane tradicije NE SMEJU slepo da se prate"

Planeta -

Velika božićna stabla ukrašena lampicama, šljokicama i kutijama za poklone dočekuju kupce u blještavim trgovačkim centrima u velikim kineskim gradovima poput Šangaja i Čonćinga, ali u mnogim delovima Kine božićno čestitanje ne dolazi u obzir.

U jugozapadnoj pokrajini Junan kompanija za upravljanje nekretninama izdala je saopštenje prodavačima u trgovačkim centrima pozivajući ih da ne prodaju božićne čestitke i poklone kao i da se čak suzdrže od postavljanja ukrasa, rekavši da se strane tradicije ne smeju "slepo" da slede i da treba biti veran vlastitoj kulturi.

Nova Godina, novogodišnja jelka, jelka, ukrasi, novogodišnji ukrasi, lampioni
foto: Shutterstock

"Slavite Bitku kod jezera Čangđin"

Škole u nekim gradovima, od Donguana na jugu do Harbina na severoistoku, na sličan su način pozvale učenike i roditelje da ne slede strane tradicije i kulturu bez razmišljanja.

U pokrajini Gansu, na severozapadu Kine, lokalni ogranak Saveza komunističke mladih rekao je svojim članovima da umesto toga slave "Bitku kod jezera Čangđin", kineski film iz 2021. koji prikazuje žestoku borbu između Kineske narodne dobrovoljne vojske i američkih snaga tokom Korejskog rata.

Kina ne zabranjuje hrišćanstvo ni bogosluženje, ali kao i sve dopuštene religije, njima se mora strogo upravljati usled brige o "stranim uticajima". Kina, međutim, želi da izvozi kinesku kulturu, poput tradicije Prolećnog festivala ili lunarne nove godine, u globalnoj projekciji svoje meke moći.

Božić nije državni praznik u kontinentalnoj Kini, gde su budizam i taoizam glavne religije, a poštovanje predaka takođe je uobičajena praksa. Komunistička partija je službeno ateistička.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track