TVRĐAVA PADA ZA NEKOLIKO DANA: Uzbuna među Ukrajincima, jedva drže liniju fronta kod Avdijivke, protivnik napada iz 16 pravaca
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

ofanziva

TVRĐAVA PADA ZA NEKOLIKO DANA: Uzbuna među Ukrajincima, jedva drže liniju fronta kod Avdijivke, protivnik napada iz 16 pravaca

Planeta -

Uzbuna među ukrajinskim snagama na prvoj liniji fronta postaje sve veća zbog sve manje zalihe oružja i municije i znakova da pomoć međunarodnih partnera posustaje!

Ukrajinska vojska strahuje da bi ruske snage mogle da probiju njene odbrambene linije kod ključnog industrijskog grada Avdijivke i osiguraju pobedu za nekoliko dana ako se SAD ne obaveže na dodatnu pomoć.

- Vrlo je teška situacija, vrlo teška, ali momci iz obrambenih snaga se i dalje drže - kaže komandant odbrane Avdijivke Vitalij Barabaš za Independent.

Predsednik Volodimir Zelenski nastavio je sa grubo optimističnim tonom dok je poslednjih dana apelovao na veću pomoć saveznika i odlučno odbacio sugestiju da će Ukrajina uskoro početi da gubi rat .

No, budući da Kongres SAD nije uspeo da dogovori čak ni manji paket pomoći Ukrajini ili privremenu olakšicu pre odlaska na zimsku pauzu, komandanti na prvoj liniji fronta imaju mnogo sumornije upozorenje za budućnost koja čeka zemlju ako bude ostavljena da se bori sama.

Barabaš navodi da će izostanak američke pomoći dovesti do ogromnih gubitaka među vojskom i lokalnim civilnim stanovništvom.

- Linija obrane može se promeniti i to će dovesti do suludih gubitaka kao što je bilo na početku rata pravih razmera - navodi oficir.

Barabaš kaže da su borbe u Avdijivki "trenutno vrlo vruće" i da su Ukrajini hitno potrebne veće količine zaliha ako želi da zadrži grad, a kamoli da dobije rat u celini:

- Neprijatelj je poslednjih pet dana aktivno koristio desetine letelica. Naša vojska spaljuje tu opremu i gotovo sve je oboreno. Neprijatelj vrši pritisak iz gotovo 16 smerova upravo duž linije obrane Avdijivke.

Čini se da su Putinove snage bolje pripremljene za drugu zimu svoje invazije u poređenju sa Ukrajinom koja je ovog leta potrošila mnogo truda i resursa na dugo očekivanu protivofanzivu koja je proizvela samo male teritorijalne dobitke.

- Nestašice municije stvara najveći pritisak. Potrebno nam je što više municije kalibra 155 mm da zaustavimo vojsku Ruske Federacije duž cele linije odbrane. Treba nam i više HIMARS-a - navodi Barabaš.

Dmitro Lazutkin, portparol ukrajinske 47. odvojene mehanizovane brigade koja drži severno predgrađe Avdijivke, kaže da nije tajna da su zapadnjačke zalihe oružja ono što je njegovoj vojsci do sada omogućilo da izdrži napad svog mnogo većeg suseda.

- Naša brigada se prvenstveno bori zapadnom opremom, imamo Bredlije i samohodne topove Paladin, a municija za njih ključna je za našu vojsku za efikasnu borbu - navodi Lazutkin.

Navodi da se Ukrajina suočava s "nemilosrdnim neprijateljem" u Avdijivki pri čemu ruske snage čak ni ne zastaju da pokupe tela svojih vojnika koja se nalaze od fabrike koksa do železničke stanice u selu Stepove.

Lazutkin ukazuje na podatke američkih obaveštajnih službi prema kojima je Rusija izgubila 13.000 vojnika u borbi za Avdijivku samo od početka oktobra.

- Stvarno ne štede ljude. Stav Rusije je da cilj opravdava svako sredstvo- navodi komandant.

Dodaje da je Rusija angažovala više od 40.000 vojnika da pokuša da zauzme Avdijivku, ali iako je Ukrajina brojčano nadjačana, grad se prema njegovim rečima još može spasiti.

Drugi visoki ukrajinski oficiri, govoreći pod uslovom anonimnosti, rekao je da odbrambene snage u Avdijivki imaju taman dovoljno municije da izdrže na svojim trenutnim položajima, ali nedovoljno da "nateraju Rusiju da stane" ako se situacija zaoštri.

(Kurir.rs/Independent/Preneo Z.Ko/Foto:Ilustracija)

Bonus video:

16:34

Rusija traži da Ukrajna i Gruzija ne budu primljenje u Nato, ali i da Nato smanji aktivnost

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track