UŽIVO ŠOJGU OBAVESTIO PUTINA O NAPADU NA KRIM! Ratni brod prevozio iranske dronove? IMA MRTVIH, Rusija da pojača PVO (FOTO, VIDEO)
Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia, Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia, YouTube/ news_ua

VAZDUŠNI UDAR

UŽIVO ŠOJGU OBAVESTIO PUTINA O NAPADU NA KRIM! Ratni brod prevozio iranske dronove? IMA MRTVIH, Rusija da pojača PVO (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Rusija je potvrdila oštećenje na svom ratnom brodu u luci Feodosija na Krimu, nakon što je prethodno ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo objavilo da je uništilo ruski desantni brod u Crnom moru.

BBC navodi da je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je veliki desantni brod "Novočerkask" pogodio ukrajinski borbeni avion koji je nosio navođene rakete.

Napad se dogodio noćas na ukrajinskom poluostrvu pod ruskom vlašću.

Ruski desantni brod 'Novočerkask'
Ruski desantni brod "Novočerkask"foto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

14.06 - Na društvenim mrežama objavljena navodna fotografija ostataka ruskog desantnog broda

Na društvenoj mreži X (bivši Tviter) pojavila se fotografija za koju se tvrdi da prikazuje ono što je ostalo od velikog ruskog desantnog broda "Novočerkask".

On je noćas pogođen u napadu ukrajinske ratne avijacije na Krim.

Fotografija je objavljena na nalogu Višegrad 24 koji prati političke i ratne teme, uključujući i one vezane za Ukrajinu.

Na prvoj fotografiji prikazani su ugljenisani ostaci ruskog ratnog broda.

Ubrzo potom objavljeno je i poređenje tih ostataka sa ranijom fotografijom "Novočerkaska", sa raznim bojama uokvirenom istovetnim delovima u varijanti pre i posle.

12.35 - Bivši Putinov savetnik: Potrebno pojačati PVO na Krimu

Sergej Markov, bivši savetnik Kremlja, na Telegramu je naveo da je očigledno da Rusija neće objaviti detaljne informacije o napadu u ratno vreme.

Britanski Gardijan prenosi da je Markov ipak ocenio da je potrebno da Rusija učini više na zaštiti onoga što ima na Krimu.

- Jasno je da sistemi protivvazdušne odbrane (PVO) moraju da budu ojačani. I jasno je da joj (Ukrajini) treba oduzeti mogučnost da izvodi udare na Rusiju - poručio je Markov.

Gardijan navodi da se Feodosija, grad u kojem živi oko 69.000 ljudi, nalazi na jugoistočnoj obali Krimskog poluostrva.

11.14 - Kremlj: Šojgu obavestio Putina o napadu

Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane obavestio je predsednika Vladimira Putina o napadu koji je Ukrajina izvela u regionu Feodosije na Krimu.

To je objavila ruska agencija Interfaks pozivajući se na Dmitrija Peskova, portparola Kremlja.

10.52 - Jedan od retkih ratnih brodova koje Rusija nije sklonila na istok

Britanski Dejli mejl navodi da se veruje da je "Novočerkask" bio jedan od svega nekoliko ratnih brodova koje Rusija nije prebacila prema istoku iz bezbednosnih razloga, nakon iskustva iz prethodnih ukrakinskih napada.

Navodi se da su mnogi bojni brodovi prebačeni iz krimske luke Sevastopolj u Novorosijsk kako bi bilo što dalje od dometa Ukrajine.

Podseća se da je ukrajinska vojska prošlog meseca u Kerču uništila raketni brod "Askold", najnovije ratno plovilo Crnomorske flote ruskog predsednika Vladimira Putina i to ne nego što je uopšte stupio u upotrebu.

9:24 - "Novočerkask" nova žrtva raketa Storm šedou, prevozio iranske dronove Šahid?

Sajt Jurejžan tajms objavio je da navodi Ukrajine da je koristila ratno vazduhoplovstvo u ovom napadu ukazuje da su u njemu ponovo korišćene rakete Storm šedou/SCALP-EG.

Navodi se da se general-pukovnik Mikola Oleščuk, komandant ukrajinskih vazdušnih snaga u objavi na Telegramu "zahvalio pilotima ratnog vazduhoplovstva i svima koji su bili uključeni u obavljanje ovog filigranskog posla".

Jurejžan tajms navodi da je time naglašena efikasnost ukrajinske vojske u izvođenju preciznih udara na rusku ratnu mornaricu.

Navodi se da su se pojavile tvrdnje da je "Novočerkask" napadnut zato što je prevozio iranske dronove Šahid, ali sajt nije mogao da verifikuje to.

8.24 - Aksjonov: U napadu poginula jedna osoba

Sergej Aksjonov, guverner Krima kojeg je na funkciju postavila Rusija, naveo je da je jedna osoba stradala.

Krim
foto: YouTube/ news_ua

On je dodao da je oštećeno šest zgrada i da je manji broj ljudi prebačen u centre za privremeni smeštaj.

7.24 - Ukrajinci objavili da su "razneli" ruski ratni brod na Krimu i da je "ruska Crnomorska flota sve manja"

Ukrajinska vojska je objavila da je noćas "raznela" ruski ratni brod na Krimu.

Ukrinform prenosi da je uništen desantni brod "Novočerkask" u "okupiranoj Feodosiji", misleći na luku na Krimu.

Navodi se da je to na Telegramu saopštio Mikola Oleščuk, komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

- A ruska flota postaje sve manja i manja! Ovog puta, nakon krstarice "Moskva", glavnog broda ruske Crnomorske flote, ispraćen je na put i veliki desantni brod "Novočerkask" - naveo je Oleščuk.

Rojters prenosi da je u odvojenom saopštenju ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo navelo da su piloti krstarećim raketama napali Feodosiju oko 2.30 sati nakon ponoći.

Još uvek nije poznato koje rakete je Ukrajina koristila i koliko projektila je ispaljeno.

Ukrinform podseća da su prethodno 20. decembra izvedena dva napada na ruske vojne jedinice na Krimu.

(Kurir.rs/Ukrinform/BBC/Eurasian Times/The Guardian/Preneo: N. V.)

Bonus video:

01:46

KRIM JE POSTAO RANJIVA META, A NI MOSKVA NIJE TAKO DOBRO BRANJENA! Analitičar: Pogibija Sokolova će uticati na moral vojnika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track