SPASENO VIŠE OD 200 MIGRANATA KOD LIBIJE Među njima je bilo i dece
Foto: AP Joan Mateu Parra

SPASENO VIŠE OD 200 MIGRANATA KOD LIBIJE Među njima je bilo i dece

Planeta -

Sanitetski brod Okeanski viking, kojeg je iznajmio SOS Mediteran, spasio je juče u tri navrata ukupno 244 migranta kod obala Libije, saopštila je ta nevladina organizacija sa sedištem u Marseju. Oko 01:00, taj brod je čuo poziv u pomoć sa "preopterećenog" drvenog čamca u kojem su se nalazili brodolomnici bez opreme za spasavanje, navodi se u saopštenju.

SOS Mediteran je poslao tri čamca da spasu 122 osobe, uključujući osam maloletnika bez pratnje koji su se nalazili u čamcu.

To se desilo pošto je Okeanskog vikinga kontaktirao "libijski patrolni čamac koji se nalazio u blizini čamca u nevolji" i zamolio "da se izvrši spasavanje".

Posle ovog prvog spasavanja, italijanske vlasti su odmah odredile Bari na jugoistoku Italije kao bezbedno mesto za iskrcavanje, precizira organizacija.

Zatim, dok je Okeanski viking plovio na sever, oko podneva je primećen drveni čamac, takođe preopterećen.

Migranti, Pervez Ahtar
foto: AP Joan Mateu Parra

Pod italijanskom koordinacijom, posada je odatle spasila 106 ljudi, uključujući osam žena, uključujući dve trudnice i četvoro dece.

Operacija je još bila u toku kada je još jedan čamac u nevolji primećen na 26 kilometara odatke. Okeanski viking je potom odatle spasio 16 ljudi, opet pod koordinacijom italijanskih vlasti.

Time su se za jedan dan na Okeanski viking ukrcala 244 brodolomnika, uključujući osam žena, od kojih dve trudnice, kao i 18 maloletnika bez pratnje i četvoro dece mlađe od četiri godine.

SOS Mediteran je od 2016. spasio više od 39.000 ljudi na Sredozemnom moru, uglavnom u njegovom središnjem delu - gde prolazi najopasnija migratorna ruta na svetu.

Od januara 2023. godine, 2.678 migranata nestalo je nakon pokušaja da pređu Mediteran i stignu do Evrope, pokazuju podaci Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

(Kurir.rs/Beta/Preneo: A.N./Foto: Ilustracija)

Bonus video:

01:56

EVROPA SE SAMOUNIŠTAVA, MIGRANTI NEMAJU OSEĆAJ PROSTORA NI SVOJINE!Dr Nadoveza: Dragoš Kalajić upozoravao, niko ga nije slušao!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track