RUSIJA LANSIRALA RAKETU SOJUZ 2.1-V Ovo je drugi ruski vojni satelit lansiran za nedelju dana (VIDEO)
Foto: Bill INGALLS / AFP / Profimedia

RUSIJA LANSIRALA RAKETU SOJUZ 2.1-V Ovo je drugi ruski vojni satelit lansiran za nedelju dana (VIDEO)

Planeta -

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je raketa Sojuz-2.1v koja nosi satelit ruskog ministarstva odbrane, saopšteno je.

Borbene posade RAF-a izvele su lansiranje rakete Sojuz-2.1v sa satelitom 27. decembra u interesu Ministarstva odbrane Rusije, sa državnog kosmodroma Rusije.

Lansiranje i putovanje rakete u predviđenu orbitu protekli su bez problema, izvestili su vojni zvaničnici, dodajući da je ceo proces nadgledan automatizovanim uređajima za kontrolu.

"Stabilna telemetrijska veza je uspostavljena i održavana sa raketom", saopštilo je ministarstvo, napominjući da sistemi funkcionišu normalno.

Krajem prošlog meseca, ministarstvo je saopštilo da je izvelo slično lansiranje, uključujući i raketu Sojuz-2.1 v lansiranu sa iste lokacije. Krajem oktobra, slična raketa je prenela nekoliko drugih vojnih uređaja u orbitu.

Tačan broj raspoređenih uređaja, njihova namena ili njihove mogućnosti nisu otkriveni u vezi sa bilo kojim lansiranjem.

Prema ruskoj svemirskoj agenciji Roskosmos, u periodu od 27. decembra 2006. do 25. novembra 2023. izvedeno je ukupno 67 lansiranja raketa Sojuz-2.1v, sa oko 577 uređaja isporučenih u orbitu ili dalje u svemir tokom tog perioda.

(Kurir.rs/Russia Today/Preneo: A.N.)

Bonus video:

06:03

RUSIJA KORISTI METODU SPRŽENA ZEMLJA: Prvo se koristi artiljerija, potom bacači raketa a onda KO PREŽIVI SUOČAVA SE SA OVIM!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track