"NETANJAHUOV MIROVNI PLAN LIČI NA PAVELIĆEV ZA ISTREBLJENJE SRBA!" Eksperti: Izrael sprovodi GENOCID sa ciljem da se uništi klica
Foto: AP/Alberto Pezzali, AP/Fatima Shbair, Profimedia

KURIR TV

"NETANJAHUOV MIROVNI PLAN LIČI NA PAVELIĆEV ZA ISTREBLJENJE SRBA!" Eksperti: Izrael sprovodi GENOCID sa ciljem da se uništi klica

Planeta -

"Hamas mora da bude uništen, Gaza mora da bude demilitarizovana i palestinsko društvo deradikalizovano!"

To su tri preduslova za mir u pojasu Gaze koje je izneo izraelski premijer Benjamin Netanijahu.

Benjamin Netanijahu, Izrael
foto: EPA Abir Sultan Pool

Podsetimo, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da se premijer Izraela ne razlikuje od nacističkog lidera Adolfa Hitlera.

Ovo nije prva takva izjava tuskog predsednika, a da li preteruje ili ne? O ovoj temi, ali i o samom ratu u Izraelu govorili su gosti jutarnjeg programa Milovan Božinović, nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj i pukovnik Mirčeta Jokanović.

- Erdogan je i ranije davao oštre izjave, ali to ostaje na toj retorici. Ali ta retorika je opasna. Vrsta te retorike ili slične barem, vodi za pooštravanje odnosa - naveo je Jokanović, nakon čega se nadovezao Božinović:

- Ovo nije prvi put da Erdogan nešto tako izjavi. Ako smem da prognoziram, neće biti ni posljednji zato što se odnosi u svetu inače zaoštravaju. Rečnik oštar ili neobičan za ranije diplomatske komunikacije je postao uobičajna stvar. Ova izjava je deo istine o situaciji na Bliskom Istoku u ovom momentu. Ja tako vidim situaciju. Političari uvek imaju obavezu prema svojim biračima. Događaji u Gazi su stvarno strašni i te stvari se vide u Turskoj. Njegovi birači su svesni da Turska sa pretenzijom inače da bude velika sila, ili najmanje regionalna velika sila, smatraju da je Erdogan dužan da se o tom izjasni na način kako oni misle da treba.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Pukovnik se potom dotakao Netanjahuovog mirovnog plana u tri faze.

- Ima tri faze. Hamas mora da bude uništen, Gaza mora da bude demilitarizovana i palestinsko društvo deradikalizovano. Ovo mi se čini više da liči na (Ante) Pavelićev plan za istrebljenje Srba. Trećinu pokrstiti, trećinu pobiti i trećinu proterati. U principu ti Palestinci nemaju gde da odu. Ovo nije borba protiv Hamasa nego protiv palestinskog naroda. Pojavio se u medijima podatak da su u zadnje vrijeme, od kad je počela ova teroristička operacija protiv Hamasa, da je dodijeljeno 1500 dozvola jevrejskim doseljenicima da isteraju Palestince sa njihove teritorije, sa njihove zemlje i da naprave svoje neke kibuce - rekao je pukovnik.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Božinović se osvrnuo na trenutnu situaciju u Gazi.

- Oni sad sprovode jedan genocid. Pogledajte kako izgleda Gaza u ovom momentu i onda te ruševine. Onaj apsolutni haos, tamo nema više ništa. Oni šalju svoje tenkove koji nastavljaju da to uništavaju. Znači, cilj da se uništi sama klica palestinska i iskoreniti je za sva vremena. Oni se tamo neće vratiti - rekao je Božinović.

05:47

NETANJAHUOV MIROVNI PLAN LIČI NA PAVELIĆEV PLAN ZA ISTREBLJENJE SRBA! Eksperti: Izrael sprovodi GENOCID sa JEDNIM CILJEM

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

04:45

EGIPATSKI PLAN ZA PREKID VATRE U GAZI JE SAMO PUSTA ŽELJA! Stručnjaci: Izrael se neće zaustaviti DOBIO JE ZELENU KARTU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track