DETALJI NAPADA NA RUSKI BROD U CRNOM MORU: Ukrajina koristila britanske rakete “storm šedou” dometa od čak 650 km!
Foto: Handout / AFP / Profimedia

DETALJI NAPADA NA RUSKI BROD U CRNOM MORU: Ukrajina koristila britanske rakete “storm šedou” dometa od čak 650 km!

Planeta -

Penzionisani general Bundesvera i vojni ekspert Erhard Biler izjavio je da je Ukrajina u nedavnom napadu na ruski desantni brod klase Ropuča u luci Feodosija gađan britanskim krstarećim raketama “storm šedou” ("senka oluje") sa dometom od čak 650 km, a ne kao do sad kao što se mislilo sa maksimalnim akcionim radijusom od 250 km.

Biler dodaje da Ukrajina ne bi mogla da uništi veliki desantni brod Novočerkask u luci Feodosija.

Prema njegovim rečima lansiranje je obavljeno na udaljenosti na 250 kilometara od linije fronta, što znači duboko u teritoriji pod kontrolom Ukrajine.

“Krstareća raketa je morala da preleti više od 250 km iznad ruske teritorije da bi pogodila desantni brod. Da bi ste to uradili, morali ste znati gde se nalaze radarski i protivvazdušni položaji. Ovo se ne radi tek tako…

Generalno, to znači da Ukrajina ima krstareće rakete realnog dometa većim od 400 km. Sloboda kretanja Crnomorske flote je sada značajno ograničena“, podelio je svoja razmišljanja general Biler, a preneo nemački Bild.

Američka medijska kuća CNN saopštila je pozivajući se na više zapadnih, naravno neimenovanih zvaničnika da je Velika Britanija isporučila nekoliko krstarećih raketa Storm Shadow koje bi trebalo da budu iskorištene za napad na koncentraciju ruske vojske u toku predstojeće i dugonajavljivane ofanzive Kijeva.

Već se spekuliše na društvenim mrežama ,da će glavna meta krstarećih raketa Storm Shadow biti ruska vojska na Krimu i vojne instalacije.

Storm Shadow je krstareća raketa velikog dometa koja do cilja leti na veoma malim visinama. Projektil je napravljen za upotrebu u svim vremenskim uslovima i sa različitih vazduhoplovnih platformi za lansiranje.

Prilikom projektovanja rakete pazilo se da ona ima što manji radarski odraz, kao i da usisnik vazduha za miktroturbo mlazni motor je tako napravljen da sprečava dopiranje radarskih snopova do lopatica kompresora motora.

Kurir.rs/TV Front

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja