KAMERA ZABELEŽILA PRELET MOĆNE RUSKE RAKETE: Pogledajte kako Kh-101 obmanjuje radar ispaljujući OBLAK IGLICA (VIDEO)
Foto: Printscreen/X

neverica

KAMERA ZABELEŽILA PRELET MOĆNE RUSKE RAKETE: Pogledajte kako Kh-101 obmanjuje radar ispaljujući OBLAK IGLICA (VIDEO)

Planeta -

Nesvakidašnja scena zabeležena je tokom vazdušnog napada na Ukrajinu!

Pojedini ruski vojni blogeri objavili su snimak modifikovane krstareće rakete Kh-101 koja iz trupa ispaljuje mamce dok se približava cilju.

- 12 na jednoj strani i 12 na drugoj. To nije toplotna zamka, kako se obično veruje, to je oblak malih igala različite dužine da obmane radare protivvazdušne odbrane - prokomentarisao je stručnjak za naoružanje Sergej Beskrestnov.

Rusija je u noći između četvrtka i petka, podsetimo, pokrenula najveći vazdušni napad na Ukrajinu od početka rata. Na meti su bili Kijev, Harkov, Nikolajev, Odesa, Dnjepropetrovsk, Lavov...

Strateški bombarderi, uključujući i TU-95MS, lansirali su upravo rakete Кh-101.

Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat priznao je da Ukrajina najveće probleme ima sa ruskom raketom dugog dometa Kh-22 i da od početka rata protivvazdušna odbrana nije uspela da obori nijedan takav projektil.

- Raketa Кh-22 leti brzinom od 4.000 kilometara na sat, približava se cilju uglavnom balističkom putanjom, tako da su potrebna specijalna sredstva za presretanje. Potrebni su nam sistemi protivvazdušne odbrane kao što je Patriot tako da nije tako lako sa tim raketama. Neprijatelj je upotrebio više od 300 ovih projektila od pune invazije. Pored Кh-22 imaju i modernizovanu verziju rakete Кh-32 - rekao je Ignat.

(Kurir.rs/Strana/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track