BIVŠI ALBANSKI PREMIJER STAVLJEN U KUĆNI PRITVOR Salji Beriša pod istragom zbog korupcije
Foto: Reuters

BIVŠI ALBANSKI PREMIJER STAVLJEN U KUĆNI PRITVOR Salji Beriša pod istragom zbog korupcije

Planeta -

Albanski sud danas je naložio kućni pritvor za bivšeg premijera Saljija Berišu, koji je šef Demokratske stranke i nalazi se pod istragom zbog moguće korupcije.

Sudija Irena Đoka iz prvostepenog Specijalnog suda za korupciju i organizovani kriminal koji pokriva slučajeve sa visokim zvaničnicima i političarima, prihvatila je zahtev tužilaca da Beriša (79) bude stavljen u kućni pritvor pošto je prekršio ranije restriktivne mere o obaveznom prijavljivanju svake dve nedelje.

Takođe mu je zabranjeno putovanja u inostranstvo.

Njegov advokat je rekao da je sud takođe zabranio Beriši komunikaciju sa drugim ljudima izuzev članova porodice sa kojima živi, i ocenio da to naređenje predstavlja kršenje zakona. Uskraćivanje Beriši komunikaciju moglo bi da postane šire političko pitanje zato što je on lider vodeće opozicione partije.

Njegov advokat je rekao da će se žaliti na naredbu suda.

Salji Beriša
foto: Profimedia

Parlament je prošle nedelje glasao da se Beriši oduzme imunitet. Poslanici verni Beriši pokušali su da poremete sednicu i bojkotovali su glasanje.

Beriša je kritikovao istragu protiv njega i hapšenje kao političku represiju po nalogu premijera Edija Rame i upozorio na "snažne proteste".

Tužioci su u oktobru otvorili istragu protiv Beriše zbog navodne zloupotrebe položaja kada je pomogao svom zetu Džamarberu Malteziju da privatizuje javno zemljište i izgradi 17 stambenih zgrada. Tužioci još nisu uputili zvaničnu optužnicu sudu i Beriša je još uvek tehnički pod istragom.

"Ramina novogodišnja čestitka je hapšenje i izolacija za opozicionog vođu", napisao je na Fejsbuku Berišin sin Škeljzen.

Prema navodima tužilaca, ukoliko se Beriša proglasi krivim preti mu zatvorska kazna do 12 godina.

Beriša je bio albanski premijer od 2005. do 2013, i predsednik od 1992. do 1997. godine. Ponovo je izabran za poslanika Demokratske stranke na parlamentarnim izborima 2021. godine.

SAD su u maju 2021. i Velika Britanija u julu 2022. zabranili Beriši i bliskim članovima porodice ulazak u njihove zemlje zbog navodne umešanosti u korupciju.

(Kurir.rs/Beta/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track