SKANDAL U ITALIJI Osiguravajuća kompanija odbija da plati odštetu porodicama 382 lekara
Foto: Shutterstock, Ilustracija

SKANDAL U ITALIJI Osiguravajuća kompanija odbija da plati odštetu porodicama 382 lekara

Planeta -

U toku je velika afera zbog negiranja italijanske osiguravajuće kompanije "Katolika", jer odbija da plati odštetu familijama za 382 lekara opšte prakse koji su preminuli od kovida između 2020. i 2021. godine.

"Katolika", koja je od jula 2023. godine deo kompanije "Đenerali", nema nameru da isplati odštetu porodicama za preminule lekare koji su preminuli dok su radili u državnom zdravstvenom sistemu i preminuli.

Nacionalni institut za osiguranje (Inail) je u cirkularnom obaveštenju 3. aprila 2020. godine razjasnio neke aspekte u vezi sa osiguranjem, a koji se odnose na infekciju virusom korona, tokom rada. Navodi se da se takvi slučajevi tretiraju kao nesreća na poslu, jer se uzrok zaraze smatra nasilnim. A to se upravo odnosilo najviše na zdravstvene radnike izložene direktno visokom riziku od zaraze.

Bolnica
foto: Shutterstock

Ova osiguravajuća kuća to, međutim, ne priznaje čak ni u slučajevima gde je dokazano da je do infekcije došlo na poslu, pa treba da imaju prava, kao svaki osiguranik, na nadoknadu. Interpretacija kompanije je da, kada se potpisuje ugovor o osiguranju, dve strane treba da razlikuju oboljenja koja ne nose momentalnu povredu, već imaju vreme inkubacije, i uzroke smrti od posledica nesreće na radu, ne od bolesti.

A kovid se ne može smatrati kao nasilni događaj na poslu, smatra kompanija. Kao argument ističu i da se ne može dokazati da li je lekar oboleo na poslu, ili izvan radnog mesta.Porodice 382 preminula lekara traže od kompanije nadoknadu za izgubljenog člana. No, i tu kompanija podvlači da, s obzirom na odštetu za nesreću na radu, 100.000 evra ne može da bude isplaćena za preminulog zbog kovida. Odšteta bi time "Katoliku" koštala oko 38 miliona evra.

Tako se posle četiri godine od početka pandemije stiglo do mrtve tačke i ne zna se da li će sada svako pojedinačno da pokrene tužbu na sudu. Jedino je izvesno da to pitanje ostaje otvoreno - i na dugom štapu za rešavanje.

(Kurir.rs/Novosti/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track