POLARNA HLADNOĆA JURI PREMA OVOM DELU EVROPE: Temperature padaju ispod -35! Evo da li će LEDENO VREME stići i do Srbije
Foto: Printscreen/windy.com

POLARNA HLADNOĆA JURI PREMA OVOM DELU EVROPE: Temperature padaju ispod -35! Evo da li će LEDENO VREME stići i do Srbije

Planeta -

Već danima evropski deo Rusije nalazi se na udaru veoma obilnog snega, ali i veoma blagih temperatura za ovo doba godine. Temperature su u mnogim predelima prešle 0°C, a u Moskvi su oko 2-3°C, dok je prosek dnevne za ovo doba godine oko -4°C, a jutarnje oko -10°C.

Ovakva vremenska situacija posledica je veoma izražene ciklonske aktivnosti, ali i vrlo blage vazdušne mase sa juga Evrope koja je dospela sve do istoka kontinenta i donela natrposečno toplo vreme.

Ove večeri polarni prodor beleži se iznad severne Rusije i Finske, a temperature na severu Rusije opale su na čak -35°C.

U novogodišnjoj noći ledena vazdušna masa sa severa Rusije spuštaće se prema jugu i preplaviti veći deo evropskog dela Rusije, a već u noći temperatura u Moskvi opada na -14°C.

Drastčan pad temperature nastaviće se narednih dana. Očekuje se jedan od jačih ledenih talasa poslednjih godina. Temperature će biti i 15-20 stepeni niže od proseka, a sneg i led potpuno će okovati mnoge predele, ali i Moskvu. Očekuje se potencijalna opasnost u saobraćaju, a ekstremno niske temperature biće opasne po ljudske živote, ukoliko ljudi ne budu adekvatno zaštićeni i utopljeni.

Narednih dana temperatura u Moskvi biće ekstremno niska. Sredinom sedmice maksimalna temperatura biće -25°C, a jutarnja -30°C, to su vrednosti 20 stepeni niže od proseka. Ledene temperature potrajaće tokom cele sedmice.

Istovremeno, u ostalim predelima Evrope i u Srbiji biće veoma ugodno, zahvaljući veoma blagim vazdušnim masama sa Atlantika i sa Mediterana, ali uz nešto češće padavine, zbog čestih ciklona. Tempertatura na području Srbije biće i do 15-16°C, što su vrednosti i za 10-15 stepeni više od proseka.

Tek narednog vikenda ledena vazdušna masa iz Rusije u nešto blažem obliku proširiće se na Ukrajinu i pribaltičke zemlje, potom i na Poljsku.

Nakon ekstremno toplog vremena u prvih 7-8 dana januara, postepeno zahlađenje i pad temperature očekuje i druge predele Evrope i Srbiju, ali temperature bi opale uglavnom na prosečne vrenosti za ovo doba godine.

(Kurir.rs/Telegraf/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track