ŠOK! IMENA SARADNIKA MILIJARDERA-PEDOFILA IZLAZE NA VIDELO: Iza jedne šifre krije se BIL KLINTON! Pominje se u čak 50 dokumenata!
Foto: AP Photo/Julia Nikhinson

ŠOK! IMENA SARADNIKA MILIJARDERA-PEDOFILA IZLAZE NA VIDELO: Iza jedne šifre krije se BIL KLINTON! Pominje se u čak 50 dokumenata!

Planeta -

Bivši američki predsednik Bil Klinton biće imenovan kao “Džon Dou 36” kad se u javnosti objavi lista saradnika milijardera pedofila Džefrija Epstina iz sudskih dokumenata.

“Džon Dou” je termin koji se u Sjedinjenim Državama koristi za nepoznate ili neidentifikovane osobe, što bi kod nas bilo N.N.

Džefri Epstin
Džefri Epstinfoto: AP

Klinton (77) će navodno biti imenovan među desetinama Epstinovih saradnika visokog profila u dokumentima koja će se objaviti u prvim danima 2024, piše “Dejli mejl”.

Razotkrivanje moćnih Epstinovih prijatelja

Epstin, koji je umro u zatvoru u Njujorku 2019. čekajući suđenje, je ranije za sebe govorio da je “kolekcionar” poznatih i moćnih prijatelja, pomoću kojih je stekao ugled u finansijskom svetu u rodnom Njujorku početkom 2000-ih godina.

Njegovi moćni prijatelji i poznanici biće razotkriveni u otpečaćenim dokumentima što je sudija naredio neposredno pre Nove godine.

To znači da bi dan objavljivanja trebao da bude 1. januar, ali će zbog praznika dokumenta verovatno biti puštena u javnost sledećeg dana. Nekih 177 ljudi će biti identifikovano u stotinama dokumenata koji će baciti novo svetlo na operaciju trgovine maloletnicama pokojnog finansijera i njegovu mrežu uticaja.

Klinton i Epstin
Klinton i Epstinfoto: Bill Clinton library

Sudija Loreta Preska je napisala “otpečaćeno u potpunosti” pored imena 177 “Džona Doua” koji su bili Epstinovi prijatelji, regruti, žrtve i drugo, a čija će se imena otkriti kad se materijal objavi u narednim danima.

"Klinton se pominje u preko 50 dokumenata"

Prema “ABC njuzu”, Klinton je “Džon Dou 36”, i pominje se u više od 50 redigovanih dokumenata.

Mnogi pravni podnesci povezani sa njegovim imenom tiču se napora advokata Virdžinije Džufri, Epstinove žrtve, da pozovu Klintona na sud da svedoči o svojoj vezi sa finansijerom. Nema naznaka da zapečaćeni spisi sadrže dokaze o nezakonitom ponašanju Klintona, a i sama Džufri nikada nije iznela optužbe protiv njega.

Virdžinija je tužila je britanskog princa Endrjua u SAD zbog navodnog seksualnog napada kada je bila tinejdžerka. Ona tvrdi da ju je Epstin podvodio i da je imala seksualne odnose sa vojvodom od Jorka u tri navrata kada je imala 17 godina.

Sa Klintonom se, kako je rekla, srela na Epstinovom privatnom karipskom ostrvu, ali je Gilejn Maksvel, poznatija kao “Epstinova madam”, rekla da Klinton nikad nije bio na Malom Sent Džejmsu. Prema podacima o letu jednog od Epstinovih pilota nema podataka da je Klinton bio na ostrvu.

Gilein Maksvel, Džefri Epstin, pedofil
foto: Profimedia

“ABC njuz” navodi da su advokati Džufrijeve kontaktirali Klintonove pravne zastupnike u to vreme, 2016, i da su odgovorili da njegovo svedočenje ne bi pomoglo jer bivši predsednik nikad nije bio na Epstinovom ostrvu. Zahtev je na kraju ponišio američki okružni sudija Robert Svit.

Odnos Klintona i Epstina

Klinton i Epstin su se navodno poznavali od početka 2000-ih, a 2002. je bivši predsednik navodno leteo finasijerovim avionom na humanitarne misije u afričke nacije.

Prema pisanju “Njujork magazina” 2002, tadašnji predsednik SAD Bil Klinton, glumac Kevin Spejsi i komičar Kris Taker, su Epstinovim privatnim avionom - poznatijim kao "Lolita ekspres" - obilazili mesta u Africi u kojima je sprovođen projekat za borbu protiv side. Ovo je samo jedan primer njihovog druženja - dnevnici do kojih je došao “Goker” 2015. pokazuju da je Klinton više puta leteo Epstinovim avionom - 2002. i 2003.

Bil Klinton
foto: EPA/Jim Lo Scalzo

Klinton je za “Njujork magazin” svojevremeno izjavio da je Epstin “posvećeni filantrop” i da je uživao u njegovom “znanju i velikodušnosti” tokom putovanja.

- Osim što je veoma uspešan finansijer, on je i posvećeni filantrop sa izraženim osećajem za globalna tržišta i dubokim poznavanjem nauke 21. veka - rekao je Klinton o Epstinu.

Klintonovi predstavnici su dugo tvrdili da je on presekao veze sa Epstinom još 2005, pre istrage protiv finansijera na Floridi. Kad je milijarder i pedofil uhapšen 2019, Klintonov portparol je rekao da bivši presednik “ne zna ništa” o Epstinovim zločinima i da se nisu čuli više od deset godina.

Dragocene Epstinove veze

Epstinove veze uspostavljene tokom godina pokazale su se kao dragocene kada su vlasti u Majamiju povele istragu protiv njega zbog seksualnog iskorišćavanja 2005.

Džefri Epstin
foto: Profimedia, AP

Nakon što su tokom godina umnožile optužbe na njegov račun zbog sekusalnog zlostavljanja maloletnica, detektivi u Palm Biču konačno su reagovali na prijavu žene iz 2005, koja je optužila bogataša po imenu “Džef” da je seksualno uznemiravao njenu poćerku.

Epstin je 2007. sa saveznim tužiocem Aleksom Akostom sklopio tajni dogovor kojim mu se garantuje zaštita od krivičnog gonjenja, dok je finansijer sa svoje strane priznao krivicu samo za navođenje na prostituciju i podvođenje maloletnica. Tako je odslužio samo 13 meseci zatvora, a tokom tog perioda je svakodnevno odlazio na posao.

Kako je kasnije objavio “Majami Herald”, Epstin je redovno seksualno zlostavljao maloletnice u svojoj vili u Palm Biču. Prema pisanju lista, u sudskim dokumentima se navodi da je Epstin plaćao maloletnice da ga "masiraju", što je on često iskorišćavao da ih seksualno zlostavlja. Kasnije im je navodno nudio novac da dovedu druge maloletnice.

“Herald” je identifikovao oko 80 žena koje tvrde da ih je seksualno zlostavljao na različite načine.

Kurir.rs/Blic/Dejli mejl

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track