PREMINUO ČUVENI ŠEF MOSADA: Jurio ubice izraelskih olimpijaca po celom svetu, ali nije uspeo da spreči VELIKU KATASTROFU
Foto: Printscreen/Youtube

oglasio se kabinet premijera

PREMINUO ČUVENI ŠEF MOSADA: Jurio ubice izraelskih olimpijaca po celom svetu, ali nije uspeo da spreči VELIKU KATASTROFU

Planeta -

Zvi Zamir, nekadašnji šef Mosada, preminuo je u Izraelu u 99. godini, saopšteno je iz kabineta premijera.

Zamir je bio na čelu obaveštajne agencije od 1968. do 1974. godine.

- Četvrti šef Mosada Zvi Zamir preminuo je večeras. Za vreme Zamira na čelu Mosada, sprovedene su velike aktivnosti usmerene na borbu protiv palestinskog terora širom sveta i vojne pretnje po Izrael, koja je kulminirala izbijanjem Jomkipurskog rata - navodi se u izveštaju.

Iz kabineta premijera napomenuli su da je Zamir bio zagovornik odlučnog pristupa borbi protiv "palestinskog terora".

- Mosad je pod njegovim vođstvom izveo odvažne operacije prikupljanja obaveštajnih podataka i sprečavanja terorističkih napada. Borba je uključivala potragu i uništenje širom sveta vođa organizacije Crni septembar odgovornih za ubistvo izraelskih sportista na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine - navodi se u saopštenju.

Agencija je pod njegovim vođstvom takođe proširila tajne veze Izraela s regionom i regrutovala brojne izvore od kojih je najpoznatiji bio agent koji je delovao pod pseudonimom "Anđeo". Zamir je lično učestvovao u dugogodišnjoj saradnji sa njim, uključujući analizu informacija dobijenih uoči Jomkipurskog rata 1973. godine, koja se odnosila na dramatično upozorenje o njegovom početku.

Zamir je kasnije sa gorčinom ispričao da mu je doušnik rekao da Kairo i Damask planiraju iznenadnu ofanzivu oktobra 1973. godine. Izraelska vojna obaveštajna služba je međutim dojavu tretirala kao nepouzdanu informaciju i kao rezultat toga Izrael nije uspeo da unapred izvrši punu mobilizaciju.

Svega nekoliko sati od dojave, egipatske i sirijske snage su napale i pregazile izraelsku vojsku, iako su na kraju odbijene u kontraofanzivi.

(Kurir.rs/RIA/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track