SVET SE TRESE PRED OBJAVU TAJNIH DOKUMENATA, NA EPSTINOVOJ LISTI 187 IMENA: Na udaru su i mnoga poznata lica...
Foto: AP

SVET SE TRESE PRED OBJAVU TAJNIH DOKUMENATA, NA EPSTINOVOJ LISTI 187 IMENA: Na udaru su i mnoga poznata lica...

Planeta -

Sudija iz Njujorka sprema se da objavi imena gotovo 200 pojedinaca povezanih sa se*sualnom trgovinom Džefrija Epstina i Gilsen Maksvel, potencijalno otkrivajući identitete brojnih poznatih lica koji su u pravnim dokumentima pre bili poznati samo kao Džon i Džejn Daz. Rok za prigovore na otkrivanje ovih imena istekao je u ponedjeljak, gotovo devet godina nakon što je žrtva Virdžinija Đufre podnela tužbu za klevetu protiv Maksvelove 2015.

Slučaj protiv Maksvelove takođe je postavio temelje za federalno suđenje za trgovinu ljudima u svrhu se*sualnih usluga, što je rezultovalo njenom osudom po pet od šest optužbi i 20-godišnjom zatvorskom kaznom u decembru 2021.

Sdija Loreta Preske naredila je da se sudski dokumenti u tužbi Đufre povezanoj s Maksvel moraju otpečatiti. Postoji 187 spominjanja ‘‘J Doe‘‘ u sudskim dokumentima, a mnogi od njih dobiće sada prava imena, što bi moglo predstaviti neugodnost za mnoge osobe visokog profila povezane s Epstinom.

Popis bi mogao uključivati bivšeg američkog predsednika, glumce i akademike. Princ Endru umešan u slučaj, takođe bi mogao biti imenovan. Prošle je godine princ platio milione Đufre kako bi se nagodila u tužbi koju je podnela tvrdeći da ju je se*sualno zlostavljao kad je imala 17 godina.

"Džejn Dou162", svedokinja koja je svedočila o tome da je bila s Endruom, Maksvelovom i Đufre u Epsteinovoj vili u Njujorku, mogla bi biti značajna. Bivši američki predsednik Bil Klinton, identifikovan kao "Dou 36", spominje se u sudskim spisima više od 50 puta, navodi ABC News.

Epstinov bivši pilot Leri Visoski posvedočio je 2021. da su Klinton i Trump leteli Epstinovim privatnim avionom. Ostali istaknuti putnici bili su princ Endru, violinista Ičak Perlman, bivši vođa većine u Senatu Džordž Mičel, pokojni senator iz Ohaja, Džon Glen i glumac Kevin Spejsi rekao je.

Epstinovi dnevnici o planiranju do kojih je došao Vol Strit Džournal uključivali su imena poput Vilijama Bernsa, direktora CIA-e, i Ketrin Rumler, savetnice Bele kuće za vreme Baraka Obame. Na listi se našao autor Noam Čomski, glumac Vudi Alen, bivši norveški premijer Torbjorn Jagland, bivši izraelski premijer Ehud Barak. Iako su bili u njegovim dnevnicima, trenutno nema implikacija da su oni povezani s Epstinovim zločinima.

Epstin je počinio samoubistvo 2019. dok je čekao federalnu optužbu za trgovinu u svrhu se*sa. Velik broj njegovih žrtava bile su maloletnice.

Očekuje se da će objavljivanje ovih imena dodatno rasvetliti Epstinove i Maksvelove aktivnosti.Đufre je pozdravila odluku sudije Preske kao "časnu i transparentnu".

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track