VLADIMIR PUTIN POTPISAO VAŽAN DOKUMENT Svi STRANCI koji se bore na strani Rusije mogu da ostvare pravo na JEDNU beneficiju
Foto: Gavriil GRIGOROV / AFP / Profimedia

VLADIMIR PUTIN POTPISAO VAŽAN DOKUMENT Svi STRANCI koji se bore na strani Rusije mogu da ostvare pravo na JEDNU beneficiju

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je potpisao dekret koji omogućava stranim državljanima koji se bore na strani Rusije u Ukrajini da dobiju rusko državljanstvo za sebe i svoje porodice.

Mera omogućava onima koji su potpisali ugovore tokom onog što Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini da se prijave za ruske pasoše, kao i njihove supruge, deca i roditelji. Za to moraju da predaju dokumente koji pokazuju da su služili barem godinu dana.

Državljanstvo će moći da dobiju i vagnerovci

To je omogućeno onima koji su potpisali ugovore s regularnom vojskom i drugim "vojnim formacijama", što se odnosi na grupe poput plaćenika Vagnera. Moskva ne objavljuje podatke o broju stranih državljana koji se bore na njenoj strani u Ukrajini.

Rojters je ranije izvestio o Kubancima koji su se prijavili u zamenu za bonuse koji iznose stotinu puta više od prosečne kubanske mesečne plate i o troje Afrikanaca u Vagneru, od kojih je dvoje poginulo.

srpski pasoš, pasoši, pasoš
foto: Profimedia

Očekuje se nova mobilizacija ruske vojske

Američka obaveštajna služba procenjuje da je u ratu u Ukrajini poginulo ili povređeno 315 hiljada vojnika, odnosno 90 odsto vojnika dostupnih na početku sukoba.

Rusija je u septembru 2022. regrutovala još 300 hiljada ljudi, u prvoj mobilizaciji od Drugog svetskog rata. Smatra se da bi Moskva mogla to da ponovi nakon predsedničkih izbora u martu.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Bonus video:

01:41

PUTIN JE DEKICA ČIJA NAS SMRT NE BI IZNENADILA Analitičar predviđa kako bi ovo uticalo na tok RATA U UKRAJINI i sudbinu Rusije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja