ŠTA TO PUTIN KRIJE? Od kada je počeo rat u Ukrajini "ISPALJUJE" SVE VIŠE TAJNI, ovo su dva moguća OBJAŠNJENJA
Foto: Kremlin.ru

ŠTA TO PUTIN KRIJE? Od kada je počeo rat u Ukrajini "ISPALJUJE" SVE VIŠE TAJNI, ovo su dva moguća OBJAŠNJENJA

Planeta -

Istraživanje spiska dekreta koje je objavio istraživački medijski sajt Mediazona otkrilo je da je 49,5 odsto od 997 ukaza koje je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao tokom prošle godine klasifikovano kao "tajno".

Ovo je najveći broj neotkrivenih dokumenata od kada je prethodni rekord postavljen sa 47 odsto 2001. godine, na vrhuncu Drugog čečenskog rata.

Predsednički dekreti u Rusiji su numerisani uzastopno na početku svake godine, s tim što su brojevi za poverljiva dokumenta izostavljeni.

Mediazona je saopštila da je izračunala procenat takvih uredbi u 2023. jednostavnim prebrojavanjem dokumenata koji nedostaju iz javno dostupnih evidencija.

Mediji su takođe naveli da je broj uredbi donetih prošle godine ostao praktično nepromenjen od 2022. godine, ukupno 997, u odnosu na 996 u prethodnoj godini.

U 2022. godini, kada je Rusija započela rat u Ukrajini, udeo poverljivih predsedničkih dekreta dostigao je 45 odsto, navodi Mediazona.

Postoji mnogo razloga zbog kojih se predsednički dekret u Rusiji može označiti kao tajna, a Medijazona spekuliše da mogu biti u igri dva faktora – dodela vojnih počasti za vojnike poginule u akciji, ili za pomilovanje osuđenih zločinaca koji su učestvovali u ratnim dejstvima u Ukrajini.

Dalje ispitivanje brojeva podržava ovu hipotezu, sa promenama u mesečnim ciframa koje odražavaju napredak rata u Ukrajini.

U mesecu pre invazije, nešto više od 20 odsto njih je bilo poverljivo. U martu i aprilu 2022, kako su ruske snage napredovale, taj broj je porastao na preko 50 odsto, a u julu 2023, na početku ukrajinske kontraofanzive, više od 60 odsto dekreta je bilo poverljivo.

Neklasifikovani predsednički dekreti objavljeni 2023. takođe odražavaju rat koji je u toku. Došlo je do značajnog porasta dokumenata o dodeljivanju počasnog zvanja "gardijska" vojnim formacijama, jedinicama i brodovima.

Stvarni razlozi za dodelu titule maskirani su upotrebom standardnih formulacija kao što su "za masovno herojstvo i hrabrost".

(Kurir.rs/Kyiv Post/Mediazona/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

01:07

UKRAJINA JE SADA TROSTRUKO UGROŽENA! Analitičari o izjavi nemačkog kancelara Šolca: To plaća SVET, a Putin će ODRŽATI SVOJU REČ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track