KINEZI I SAUDIJCI OSTAVILI SILNE PARE KOD TRAMPA! Kontraudar demokrata, objavili izveštaj pod nazivom "BELA KUĆA NA PRODAJU"
Foto: AP/Charlie Neibergall, EPA/Sergei Savostyanov, AP/Sergei Karpukhin, Shutterstock

ODSEDALI U NJEGOVIM HOTELIMA DOK JE BIO PREDSEDNIK

KINEZI I SAUDIJCI OSTAVILI SILNE PARE KOD TRAMPA! Kontraudar demokrata, objavili izveštaj pod nazivom "BELA KUĆA NA PRODAJU"

Planeta -

Kompanije povezane sa bivšim republikanskim američkim predsednikom Donaldom Trampom dobile su najmanje 7,8 miliona dolara iz inostranstva dok je bio u Beloj kući, objavile su demokrate iz Odbora za nadzor u Predstavničkom domu Kongresa.

Glas Amerike prenosi ocenu demokratskih kongresmena da je to verovatno samo deo novca koji je Trampova porodica dobila iz inostranstva tokom njegovog mandata od 2017. do 2021.

"Te zemlje su, često i luksuzno, trošile na stanove i hotele u vlasništvu Donalda Trampa i na taj način mu omogućavale da se bogati, ali i uticale na spoljnopolitičke odluke koje su imale dalekosežne posledice po SAD", navodi se u izveštaju koji se zove "Bela kuća na prodaju".

Među zemljama su navedene Kina, Saudijska Arabija, Turska, Kongo i Malezija. Trampova kampanja nije odgovorila na upit Rojtersa za komentar.

U izveštaju se navodi da su kineska ICBC banka i aviokompanija Hajnan erlanjs potrošile 5,5 miliona dolara tokom boravka u Trampovim objektima. Delegacija kineske ambasade je, kako se navodi, 27. avgusta 2017. potrošila skoro 20.000 dolara u nekadašnjem Trampovom hotelu u Vašingtonu.

Donald Tramp
foto: AP Charlie Neibergall

Saudijska Arabija je potrošila više od 615.000 dolara na odsedanje svojih predstavnika u Trampovoj kuli u Njujorku i hotelu u Vašingtonu.

"Tramp se često hvalio time kako su Saudijsci voljni da posluju sa njim pod njegovim uslovima", navodi se u izveštaju.

Tramp je napravio presedan i kada je izabran u Belu kuću nije se distancirao od svojih biznisa i upravljanje kompanijama je ostavio svojim sinovima.

Nedugo pošto je Tramp izabran za predsednika 2016. Kongres je krenuo da istražuje sukob interesa i potencijalno kršenje zakona i američkog Ustava, koji zabranjuje federalnim javnim funkcionerima da prihvataju poklone iz inostranstva bez saglasnosti Kongresa.

Istraga je dovela do dugog sudskog spora koji je završen dogovorom - da Trampova firma dostavi tražena dokumenta.

Kada su republikanci preuzeli kontrolu nad Predstavničkim domom 2022, Odbor je prestao da od Trampove firme traži dokumenta, a sud je okončao raspravu.

Ovaj izveštaj je objavljen u trenutku kada Tramp pokušava da osvoji novu republikansku predsedničku nominaciju.

Istovremeno, republikanci u Predstavničkom domu vode istragu o opozivu aktuelnog predsednika Džoa Bajdena, zbog navoda da su on i njegov sin Hanter profitirali za vreme dok je bio potpredsednik SAD.

(Kurir.rs/Glas Amerike/Preneo: N. V./Foto: Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track