POLARNI MEDVED UGINUO OD PTIČIJEG GRIPA Prvi takav registrovan slučaj na Aljasci
Foto: Printscreen YT/FRANCE 24 English

POLARNI MEDVED UGINUO OD PTIČIJEG GRIPA Prvi takav registrovan slučaj na Aljasci

Planeta -

Na severnim padinama Aljaske pronađen je uginuli medved koji je stradao od ptičijeg gripa. Kako istraživači navode, među životinjskim populacijama u svetu postoji visoko patogeni ptičiji grip.

Smrt polarnog medveda od ptičjeg gripa je prva globalna pojava i znak postojanosti virusa koji je već ubio ogroman broj ptica i brojnih sisara, a koji i dalje kruži među divljim populacijama životinja.

Životinja je pronađena u Utkiagviku, na krajnjem severu zemlje, koja je pogođena talasom ptičjeg gripa, koji je posledica doseljavanja i migracija velikog broja ptica u proteklih nekoliko godina. Ptičji grip otkriven je kod populacija delfine, kod lisica, vidri....

Virus poznat kao H5N1 takođe može da zarazi ljude, obično one koji rade sa pernatim životinjama.

"Ovo je prvi registrovani slučaj uginuća polarnog medveda", rekao je veterinar dr Bob Gerlah. Polarni medvedi, smatraju se životinjama čija je populacija ugrožena i kojoj preti izumiranje.

Oni su posebno ugroženi zbog klimatskih promena, jer zagrevanje Arktika znači manje leda na moru, a on je neophodan za lov i odgajanje mladunčadi.

Polarni medvedi igraju ključnu ulogu kao predator u regionu i održavaju lanac ishrane zdravim jedući druge predatore.Primorani su da se hrane drugačije zbog nestašice hrane i topljenja leda.

Pretpostavka je da je medved sa Aljaske mogao da pojede zaraženu pticu ptičjim gripom i da strada od posledica.

„Ako ptica umre od gripa, posebno u hladnom okruženju, virus može duže da opstane. Epidemija je uporna i smrtonosna“, istakao je dr Bob Gerlah.

Bolest se širi, a u Arizoni je registrovan prvi slučaj stradanja veverice.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track