DŽONATAN JE NAPUNIO 191 GODINU I dalje se dobro drži, a kako je krenuo, doživeće i treći vek
Foto: Profimedia

čudo

DŽONATAN JE NAPUNIO 191 GODINU I dalje se dobro drži, a kako je krenuo, doživeće i treći vek

Planeta -

Prvog dana nove godine Džo Holins proslavio je 191. rođendan svog drugara Džonatana, najstarijeg kopnenog stvora na planeti.

"Možda je i stariji od te 191 godine" kaže Holins (66) za Vašington post.

Ovaj veterinar brine o ovoj i još tri kornjače na ostrvu Svetoj Jelena još od 2009. Prošle godine od guvernera ostrva Najdžela Filipsa dobio je potvrdu da se Džonatan izlegao 4. decembra 1832. Uprkos tome, on slavi prvog dana Nove godine.

- Ne slavimo njegov rođendan, već njegove godine, koliko god da ih ima – rekao je Holins.

Uprkos starosti, Džonatan ima volju za životom.

Sejšelska džinovska kornjača već je probila očekivani životni vek od 150 godina, ali se Holins, inače veterinar, nada da će dočekati i početak trećeg veka na ovoj britanskoj teritoriji oko 2.000 kilometara od obale Afrike.

- Osim grenlandskih ajkula, za koje se procenjuje da žive 250 godina, fascinantno mi je da mislim kako nijedno drugo biće na površini ove planete nije i dalje živo – rekao je on.

Kako je dodao, velika je privilegija da brine o kornjači staroj skoro 190 kilograma.

I dalje postoje fotografije nastale između 1882. i 1886. kako Džonatan luta oko guvernerove vile. Tad je već bio potpuno odrasla jedinka, što znači da je imao bar 50 godina.

Od izgnanstva Napoleona Bonaparte na Svetu Jelenu 1815. i njegove smrti 1821. Džonatan je najpoznatiji stanovnik ostrva.

(Kurir.rs/Telegraf/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track