POLETELO 13 RUSKIH TEŠKIH BOMBARDERA SU-35! Veliki napad na Ukrajinu, rakete idu na Kijev i Poltavu, EKSPLOZIJE odjekuju u Dnjipru
Foto: Kurir, Shutterstock, Profimedia / Alexander Vilf / Sputnik

UZBUNA zbog udara iz tri pravca

POLETELO 13 RUSKIH TEŠKIH BOMBARDERA SU-35! Veliki napad na Ukrajinu, rakete idu na Kijev i Poltavu, EKSPLOZIJE odjekuju u Dnjipru

Planeta -

Ukrajinsko Ratno vazduhoplovstvo jutros je objavilo upozorenje da ruski bombarderi Su-35 operišu neposredno uz severnu granicu sa Rusijom i pozvalo stanovništvo da pretnje od udara raketa shvate ozbiljno.

Kijev indipendent prenosi da je najmanje 13 teških bombardera poletelo sa piste aerodroma u Murmanskoj oblasti u Rusiji.

Navodi se da je takođe zabeleženo poletanje borbenih aviona Mig-31k iz Savaslejke iz oblasti Nižnjeg Novgoroda u Rusiji.

Navodi se da je tokom zime Rusija usredsređena na gađanje energetske infrastrukture Ukrajine kako bi onesposobila industrijske kapacitete te zemlje u trenutku kada rat ulazi u treću godinu trajanja.

Ukrajinske vlasti su objavile da je u najnovijem napadu krstarećim i balističkim raketama stradalo četvoro ljudi, a ranjeno je više od 30 osoba.

Eksplozije su se čule u Zaporoškoj, Hmeljnickoj, Dnjipropetrovskoj i Harkovskoj oblasti.

Jutros oko šest sati po lokalnom vremenu vlasti objavile da je ruska raketa primećena u Sumskoj oblasti kako se kreće ka Poltavskoj oblasti.

Ukrajina, Kijev
foto: Printscreen/Twitter/Volodymyr Zelenskyy

Navodi se da je takođe registrovano kretanje raketa u smeru Kijeva i to iz južnog pravca, kao i prema Dnjipru iz istočnog pravca.

Eksplozije su se oko osam sati po lokalnom vremenu čule u industrijskom gradu Dnjipru.

Lokalni mediji su objavili da su na snazi uzbune na vazdušnu opasnost u Dnjipru, Ternopilju, Harkovu, Kijevu i Lavovu.

Jurij Malaško, guverener Zaporoške oblasti, saopštio je da je tu tokom masovnog ruskog raketnog napada na Ukrajinu ranjeno najmanje dvoje ljudi.

- U Zaporožju se oko sedam sati po lokalnom vremenu čulo pet eksplozija, a rakete su padale na otvorena područja i u blizini stambenih zgrada - naveo je Malaško na Telegramu.

On je precizirao da su ranjeni muškarac i žena.

Generalštab ukrajinskih oružanih snaga jutros je na Fejsbuku objavio izveštaj o ratnim dešavanjima u poslednja 24 sata u kojem je navedeno da su ruske trupe u tom periodu izvele 11 raketnih napada i 69 vazdušnih udara drugim projektilima, kao 53 napada višecevnim lanserima na vojne ciljeve i naseljene oblasti.

- Rezultat ruskih terorističkih napada su mrtvi i ranjeni među civilnom populacijom. Stambene zgrade i druga civilna infrastruktura su uništeni ili oštećeni - navedeno je u saopštenju.

Ukrinform prenosi da se pod neprijateljskom vatrom našlo oko 100 naselja u Černihovskkoj, Sumskoj, Harkovskoj, Luganskoj, Donjeckoj, Zaporoškoj, Dnjipropetrovskoj, Hersonskoj i Mikolajivskoj oblasti.

(Kurir.rs/Kyiv Independent/Preveo i priredio: N. V./Foto: Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track