ANDERS BREJVIK REŠIO DA PRESAVIJE TABAK Od norveškog suda traži kraj izolacije zbog JEDNE STVARI
Foto: Ole Berg-Rusten / AFP / Profimedia

POSTAO DEPRESIVAN

ANDERS BREJVIK REŠIO DA PRESAVIJE TABAK Od norveškog suda traži kraj izolacije zbog JEDNE STVARI

Planeta -

Anders Bering Brejvik, ekstremno desničarski fanatik koji je ubio 77 ljudi u masakru u Norveškoj 2011. godine, zatražiće danas od suda da okonča njegovu izolaciju u zatvoru uz tvrdnju da to krši njegova ljudska prava.

Brejvik takođe tuži državu u pokušaju da ukine zabranu prepiske sa ljudima iz spoljnog sveta.

Više od decenije koju je proveo u izolaciji imalo je razarajuće posledice po masovnog ubicu, napisao je njegov advokat u podnesku okružnom sudu u Oslu.

"Sada je samoubilački nastrojen", naveo je Ojstajn Storvik i dodao da Brejvik "sada zavisi od leka za depresiju 'prozak' da bi preživeo dane u zatvoru."

Advokati koji predstavljaju ministarstvo pravde kažu da Brejvik mora da bude izolovan od ostalih zatvorenika zato što predstavlja pretnju po bezbednost zatvora, dodavši da je njegova izolacija "relativna", budući da on ima kontakt sa čuvarima, sveštenikom, zdravstvenim radnicima i donedavno spoljnim volonterom koga Brejvik više ne želi da vidi.

On takođe viđa dva zatvorenika na po sat vremena svake druge nedelje.

Kontrola nad Brejvikovim kontaktima sa spoljnim svetom opravdana je rizikom koji će inspirisati druge da počine nasilna dela, tvrde advokati.

"Konkretno, ovo se odnosi na kontakte sa ekstremno desničarskim krugovima, uključujući ljude koji žele da uspostave kontakt sa Brejvikom zbog terorističkih akata 22. jula 2011. godine", navodi se u podnesku.

Brejvika je naveo kao inspiraciju Brenton Tarant, koji je ubio 51 osobu u dve džamije u Krajstčerču na Novom Zelandu 2019. godine.

Norveški masovni ubica izdržava zatvorsku kaznu od 21 godine, najdužu koju norveški sud može izreći, a koja može biti produžena sve dok se smatra da on predstavlja pretnju po društvo.

(Kurir.rs/RT Balkan/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track