ABRAMSI VIĐENI U UKRAJINI: Prvi snimak moćnog američkog tenka PROBIJA SE KROZ BLATO KOD HARKOVA (VIDEO)
Foto: Printscreen Twitter

premijera

ABRAMSI VIĐENI U UKRAJINI: Prvi snimak moćnog američkog tenka PROBIJA SE KROZ BLATO KOD HARKOVA (VIDEO)

Planeta -

Američki tenk M1A1 Abrams prvi put je viđen u Ukrajini!

Na kratkom snimku vidi se oklopno vozilo kako se probija kroz blato na putu i izbija na čistinu.

Snimak je navodno nastao kod Harkova, međutim, pojedini vojni blogeri navode da je u pitanju vežba i da američki tenk ipak još neće učestvovati u borbama na prvoj liniji fronta.

Za sada nije poznato kad je nastao snimak Abramsa.

Snimak se međutim pojavio u javnosti samo nekoliko dana nakon što je američki časopis Forbs ocenio da su Abramsi lake mete za ruske bespilotne letelice.

- Nejasno je šta Ukrajina radi sa svojim 31 Abramsom - navodi američki Forbs.

Odsustvo sa bojnog polja časopi objašnjava činjenicom da su tenkovi M1 Abrams ranjivi na bespilotne letelice odozgo i sa strane gde imaju najtanji oklop.

- Dronovi, čak i sa starim protivtenkovskim punjenjem, mogu prodreti u to područje, ubijajući ili ranjavajući člana posade. Mogu i da oštete različite elektronske komponente unutar kupole ili je zapaliti i primorati posadu da se evakuiše - tvrdi Forbs.

Takođe se navodi da je bočna zaštita rezervoara zastarela i da je prekriven zastarelim "bočnim suknjama" od kompozitnog oklopa.

- Potrebno je da se oklop Abramsa ojača dodatnom zaštitom protiv drona i tek nakon toga da se tenkovi prebace na ratište - navodi Forbs.

Predsednik Volodimir Zelenski, podsetimo, saopštio je krajem septembra da je prva tura američkih tenkova stigla u Ukrajinu.

- Abrams je već u Ukrajini i spreman je da ojača naše brigade - napisao je Zelenski na svom Telegram kanalu ne precizirajući broj primljenih tenkova.

Bonus video:

01:10

TENKOVI LEOPARD 2 ĆE BRZO NESTATI! Analitičari: Bez podrške iz vazduha to je samo gvožđe UKRAJINA IMA ORUŽJE ZA NAPAD NA KRIM?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track