OSTACI DŽINOVSKOG MORSKOG MONSTRUMA NAĐENI NA PLAŽI! Meštani šokirani veličinom lešine UŽAS MORALI DA UKLONE VILJUŠKAROM (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube

jeziva scena

OSTACI DŽINOVSKOG MORSKOG MONSTRUMA NAĐENI NA PLAŽI! Meštani šokirani veličinom lešine UŽAS MORALI DA UKLONE VILJUŠKAROM (VIDEO)

Planeta -

Ostaci džinovske ajkule pronađeni su na jednoj plaži na jugozapadu Velike Britanije.

Lešina, duga oko četiri i po metra, otkrivena je u petak na peščanim obalama blizu stene Fort Perč na ušću Liverpulskog zaliva. Ostatke je otkrio meštanin Nju Brajtona Stiven Dejvis (72) dok je bio na jutarnjem trčanju.

- Trčao sam po plaži i pomislio šta bi to moglo da bude jer je izgledalo prilično veliko. Razgovarao sam sa ribarom koji mi je rekao da je to ajkula za koju mislim da nije uobičajena ovde, ali mogla je da je izbaci plima. Nikada nisam naišao na nešto slično - rekao je Dejvis.

Golema ajkula je druga najveća riba pronađena u morima Ujedinjenog Кraljevstva. Životinja se kreće polako, a u svojim ogromnim ustima, koja mogu biti široka i do metra, skuplja sićušni zooplankton.

Fond za zaštitu divljih životinja navodi da se vrsta obično viđa u letnjim mesecima i da je poznata po tome što naseljava obale jugozapadne Engleske, Velsa, ostrva Man, zapadne Škotske...

Bez obzira na svoju ogromnu veličinu, smatra se da je mrtva ajkula pronađena u Nju Brajtonu bila mladunče, jer potpuno odrasle ajkule mogu biti dugačke do 12 metara, a mogu biti teške i do šest tona.

Stručnjaci navode da se vrlo malo zna o neuhvatljivom divu. Satelitski monitoring je pokazao da mogu da migriraju na velike udaljenosti tokom zime, a neke se pojavljuju na Azorima, pa čak i na Njufaundlendu.

- Neki ribari su prijavili da su ih viđali usred zime u Velikoj Britaniji i ponekad se pojave mrtvi zimi nakon oluja - navode stručnjaci.

Telo ajkule uklonjeno je sa plaže uz pomoć viljuškara.

Voda je nedavno izbacila na obalu Filipina mrtvu velikoustu ajkulu dugu pet i po metara! Ajkula koju su talasi doneli na plažu u provinciji Aurora, podsetimo, bila je trudna i to je prvi put da je potvrđeno da misteriozna stvorenja rađaju žive mlade.

(Kurir.rs/Miror/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track